Farvel til BarBarista

Ved månedsskiftet var det ugjenkallelig slutt for BarBarista. Det er et tap for tegneserieinteresserte bergensere.

Helt siden BarBarista åpnet en mørk vinterkveld i 2009, har puben vært et treffsted for tegneserieinteresserte i Bergen. Opprinnelig holdt puben til i et lite, trangt lokale i Stølegaten, men de siste ti årene har hjemstedet vært i Øvregaten. May Vik Medås har drevet stedet med en tilnærming om at dette skal være et hjem utenom eget bosted, og Medås’ partner Arild Wærness har gjort sitt for å skape god stemning som DJ og altmuligmann på stedet. Wærness er for mange assosiert med tegneseriefestivalen Raptus, som han var leder for i en årrekke. Han trakk seg ut fra festivalen i 2013 og har de siste årene blant annet skrevet manus til tegneserieutgivelser med Varg Veum, Fantomet og Fjorden Cowboys.

I disse dager er det slutt for BarBarista. Puben skal legges ned, og med det forsvinner et viktig møtepunkt for tegneseriebergen. BarBarista har hatt en rekke tegneserierelaterte arrangementer opp gjennom årene, men det har også vært en uformell møteplass for tegneseriemiljøet i Bergen. Mang en tegneserieskaper har vært observert i lokalene gjennom hele året, og den lokale tegneseriegruppen seriX har brukt BarBarista som både møtelokaler, arrangementssted og lagerplass.

seriX har gjennom flere år vært en viktig aktør rundt tegneserier i Bergen. I tillegg til jevnlige tegneseriearrangementer, som i stor grad har gått av stabelen på BarBarista, driver seriX tegneserietidsskriftet Serienett, holder tegneseriekurs for ungdom og utgir gratistegneseriehefter. Mest synlig har nok seriX vært i forbindelse med tegneseriefestivalen Raptus. En rekke ganger har seriX arrangert tegneseriearrangementer i kjelleren på BarBarista i forkant av selve festivalen.

BarBarista har ofte vært den uoffisielle puben til Raptus, og i løpet av tegneseriefestivalen har mange av tegneserieskaperne som har vært involvert tatt turen innom. Mange av bordene har hatt tegninger av tegneserieskapere, og ulike skisser på bordene til BarBarista er strengt tatt en “Hvem hva hvor” over tegneserienorge og Raptus-gjester gjennom årene.

BarBarista har vært kjent for sin pynt. Her har det vært nips, samlerobjekter og leker om en annen over alt – både på vegger og i tak. Innimellom har det også vært utstilt tegneseriekunst. Eierne har hengt opp originaler signert kjente tegneserieskapere, og noen av dem har også skildret livet på BarBarista.

I forbindelse med virksomheten til seriX har BarBarista også vært arrangørstedet for Comiquiz. Dette er et nordisk mesterskap i tegneseriekunnskap for lag. seriX arrangerte mesterskapet i 2020 på BarBarista med deltakere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland. I fjor vant seriX Comiquiz, og som mester er en del av premien å arrangere neste års mesterskap. Det blir ikke på BarBarista. At BarBarista forsvinner, blir et savn for det lokale tegneseriemiljøet. Det naturlige samlingsstedet for tegneserieinteresserte i Bergen er borte, og per i dag er det ikke noe sted som kan erstattet puben i Øvregaten. I mellomtiden lever minnene videre.

Øverst: BarBarista illustrert av Mike Collins til The Phantom Strikes # 2 

Denne teksten sto første gang på trykk i avisa Sydvesten 25. mai 2022.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *