Absurd rehabilitering

Anna Haifisch er en spennende serieskaper. Hennes første bok, «Von Spatz», viser at hun lager interessante, humoristiske og tankevekkende tegneserier.

Den tyske serieskaperen Anna Haifisch er aktiv på flere arenaer. Hun er en av stifterne av den årlige tegneseriefestivalen The Millionaires Club i Leipzig, hun er involvert i minicomicsprosjektet «Tiny Masters» sammen med flere markante skikkelser i det tyske tegneseriemiljøet, og hun har hatt en fast føljetong med tegneserien «The Artist» på den kanadiske nettsiden Vice.

Debutboken til Anna Haifisch kom i 2015. Den heter «Von Spatz» og er så langt bare tilgjengelig i tysk språkdrakt. Boken tar for seg livet til tre tegnere på et sanatorium i California. Vi møter Walt Disney, Toni Ungerer og Saul Steinberg, som alle har vært nødt til å legge seg inn på Von Spatz-senteret for rehabilitering. Haifisch gir også sanatoriet en mytologi. En rekke kjente kunstnere har vært innlagt her, og stedet fremstår som et sted der man både får hvile og muligheten til å komme seg til hektene.

Anna Haifisch har en egen rammehistorie rundt Von Spatz-senteret. Det er stiftet av etterkommere fra den østerrikske adelsfamilien Von Spatz, som måtte flykte fra Wien i forbindelse med Anschluss Österreich.

Anna Haifisch leker seg med karakterene sine. De omgås hverandre, og Walt Disney fremstår i utgangspunktet ikke som favoritten til verken Ungerer eller Steinberg. Hun har valgt å gi dem antropomorf utforming. Walt Disney er en høy, tynn gås med bart og cowboyhatt, Saul Steinberg er blitt en katt, og Toni Ungerer fremstår som en mus. Vi får se dem i tilsynelatende trivielle situasjoner, og innimellom må de også vise frem sine kunstneriske ferdigheter i form av blant annet tegninger og tegneserier de lager i løpet av oppholdet. Disse er en del av handlingen og gir mer bakgrunn til både historien og karakterene.

Walt Disney ser tilbake på tidligere hendelser under oppholdet på rehabiliteringssenteret Von Spatz. Er han sitt eget eller andres mareritt? Eller begge deler?

Flere episoder i boken har basis i virkeligheten, og Anna Haifisch bruker for eksempel Walt Disneys uenigheter med tegnerne sine for det det er verdt i historien. Derfra legger hun på noen gir, og «Von Spatz» fremstår som en absurd og humoristisk skildring av mennesker i ulike former for kriser. Flere av hendelsene er alt annet enn forutsigbare, og Haifisch har underfundigheter liggende som et fast og viktig lag i denne tegneserieboken.

Tegningene til Anna Haifisch har et naivistisk preg. Hun velger en tilsynelatende enkel form med lite bakgrunner, men det ligger en energi og kraft i arbeidet hennes. Dette understrekes også av en begrenset fargepalett med lyse farger. Her er det mye gult, oransje, lilla og lyseblått i kontraster mot hvitt og svart. Det gir henne et spennende og personlig uttrykk.

«Von Spatz» er en utmerket tegneseriebok fra en meget interessant serieskaper. Nylig ble det klart at Anna Haifisch er en av gjestene på årets utgave av tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo. Det er et meget godt valg av festivalarrangørene.

«Von Spatz»
Av Anna Haifisch
ISBN 978-3-940304-97-1
68 sider
18 Euro
Rotopolpress

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *