Steinholm og Clausen er tilbake med Familiaris, en ny spenningsbokserie som appellerer til yngre lesere. Allerede med det første kapittelet, «De dødes natt», er vi inne på en magisk og litt skummel verden.
Ordet Familiaris refererer til en skikkelse som hjelper hekser, en slags magisk kjæledyr, men i denne første boken ser vi veldig lite til dem.
Den røde tråden er at Taika (som betyr magi på finsk) må både finne seg selv og bli kjent med sine overnaturlige evner, sammen med de andre unge heksene som hun møter.
Boka er strukturert som en blanding av prosatekst og mangainspirert tegneserie, som gjør det hele mer spennende og variert, spesielt for unge lesere som kanskje så vidt har blitt kjent med manga.
Selve historien er enkel og noe klisjefylt: Taika oppdager tilfeldigvis at hun har magiske evner, og er både forvirret og spent. Hennes forsterkede sanser får henne til å oppdage ting som andre ikke kan se, og snart møter hun sin mentor, en noe eldre heks som skal guide henne dypere inn i hennes nye virkelighetsoppfatning.
Dessverre er problemene rett rundt hjørnet, med gjenferd som gjør mennesker rundt henne til noe zombielignende skikkelser, og heksejegere som er ute for å ta henne (selv om denne siste trusselen er mindre overhengende på for øyeblikket).
Forfatteren kommer inn i andre temaer også. For eksempel mobbing på skolen, og sammenhengen det har med at Taika opplever sterkt press rundt sin egen bursdag. Steinholm er også innom inkluderingstemaet med karakteren Ari. Den rullestolbundne Ari føler at han ikke ennå har fullt utviklet sine magiske evner, og blir så oppgitt at han melder seg midlertidig ut av felleskapet. Selvsagt viser det seg at hans evner er både nødvendige og uerstattelige, at han er unik på sin egen vis.
Taikas familiesituasjon utforsker også psykiske lidelser, når hun må ta seg av en syk alenemor. Frykten for å miste den ene forelderen hun har igjen føles til tider uoverkommelig, og Taika risikerer å sette hele redningsoperasjon i fare.
«De dødes natt» har en noe ujevn alternering mellom prosa og tegneserie. Stilen til Clausen har med årene glidd nærmere manga, og har forbedret seg betydelig siden de tidlige Ankh-bøkene, som var det første hun og Steinholm laget sammen. Karakterdesign har blitt mye mer detaljert, anatomi og perspektiv har blitt langt mer presis, og visualiseringen av historien er mer flytende enn tidligere. Veldig bra! Det er fortsatt potensiale for forbedring, men hun er kommet et langt stykke, og det syns at mye jobb er lagt i tegningene. I motsetning til Ankh-bøkene finner vi bare rene tegneseriesider i Familiaris.
Steinholms forfatterskap har også blitt mye bedre med årene. Fortellingen flyter lett, og setningene er godt oppbygde og balanserte. Å trekke inn så mange ulike temaer er en utfordring som kanskje kunne ha blitt løst annerledes (i virkeligheten kan det ofte være mer vanskelig å for eksempel komme seg ut av mobbeofrerollen), men til syvende og sist funker historien utmerket, og det blir spennende å følge de neste kapitlene. At en av karakterene bærer et norrønt navn – Tyr – åpner for å trekke inn temaet norrøn mytologi, og det blir spennende å se hvordan dette flettes inn i en allerede komplisert og nyansert historie.
Sakte blir leseren introdusert for en spennende ny verden, og de mange ulike referansene til andre tegneserier og bøker funker som veileder for en ung leser. Halloween-kvelden (historien er lagt til 31. oktober) er den perfekte kulisse.
Det er litt morsomt at historien er satt i en norsk by, selv om jeg kunne ønske enda mer profilering, med ytterligere referanser til reelle norske omgivelsene, for økt gjenkjennelseseffekt.
En siste tanke går til Taikas faktiske familiaris, som vi møter så vidt helt på slutten av boka. Ettersom boka bærer dens navn, kunne den ha kanskje fått litt mer plass i fortellingen. Steinholm gir en beskrivelse av figuren, men jeg håper virkelig på en god grafisk representasjon av den i neste bok!
«De dødes natt» er spennende lesning og de vekselvise tegneseriesidene blir brukt til god effekt. Norsk manga er på mange måter enda i startfasen, og mulighetene er mange. Vi håper virkelig at Clausen og Steinholm fortsetter langs denne veien, og inspirerer mange til å gjøre det samme, slik at vi kan se enda mer norsk manga i fremtiden!
Familiaris (1) – De dødes natt
Skrevet av Monika Steinholm med Tonje-Mari Clausen, tegneserier av Tonje-Mari Clausen
160 sider
279 kr. (veil.)
Vigmostad & Bjørke
Les også:
Taika betyr magi