Taika betyr magi

Tromsøduoen bak serien Ankh lanserer denne høsten en ny overnaturlig spenningsserie, Familiaris.

«De dødes natt» er første bindet i en ny fantasy/grøsser-serie for barn og ungdom. Serien er i hybridformat, med rene tekstkapitler skrevet av Monika Steinholm, og tegneseriesider skrevet og tegnet av Tonje-Mari Clausen.

Dette er en videreføring av samarbeidet deres på bokserien Ankh, der de hadde en liknende arbeidsfordeling. Da de møttes i 2012 hadde Tonje-Mari egentlig gitt opp tegning etter en ganske tung depresjonsperiode. Men rundt 2014/2015 fikk hun en inspirasjons-boost av et rollespill hun skrev sammen med forloveden, og etter det kunne hun ikke slutte å drodle – Jeg følte ikke egentlig at jeg var på et nivå der jeg burde illustrere noe profesjonelt da Monika spurte om jeg ville være med på Ankh, minnes hun. -Men jeg er veldig glad jeg sa ja til slutt. Hvem vet om jeg hadde fortsatt å tegne hvis jeg ikke ble spurt? Og jeg føler definitivt at jeg har blitt bedre siden. 

Serierute fra Ankh

Medforfatter
Tidligere har hun forsøkt seg på en nettserie, men den har for lengst forsvunnet. Tanken på å lage noe og legge det ut på nettet har vært veldig skummelt, innrømmer hun. -Men nå har jeg vel egentlig utgitt nok bøker til at jeg bør tørre å tenke på personlige prosjekter, når jeg får tid.

Anneli Furmark har laget en tegneserieadapsjon av en av Monikas bøker tidligere, «Nærmere kommer vi ikke» (Vigmostad & Bjørke, 2018), men der var prosessen mer todelt. Ettersom boka var ferdigskrevet, var hun ikke så involvert i arbeidet underveis, selv om Furmark viste henne skisser underveis.

Tretten år er lenge å gå uten drømmer. Ikke rart man våkner urolig første gangen.

Etter Ankh savnet Monika å jobbe med Tonje-Mari, og spurte om de ikke skulle lage en ny serie sammen, der de begge skrev historien. Ankh-serien var mer tydelig forfatter/illustratørdelt. Nå har de to jevnlige møter der de planlegger handlingen i Familiaris-bøkene de holder på med. -Jeg syns det er veldig deilig å være to om å holde i dette, sier Monika om den nye arbeidsfordelingen.

I bok 2 har det vært noen ferdige kapitler som de bestemte seg for å gjøre om til tegneserier, så der har Tonje-Mari bare endret litt for å få det til å flyte bedre. -Jeg har fått ganske frie tøyler, men det er viktig at vi har samme visjon av hvordan boken skal bli til slutt, forklarer hun om hennes del av skriveprosessen

Spøkelsestimen

Spøkelseskvelden
Akkurat som Ankh er Familiaris er overnaturlig spenningsserie, men sistnevnte har mer vekt på et grøsseaspekt. Handlingen i første bind er lagt til 31. oktober, altså Allehelgensaften eller Halloween, og det er selvsagt ingen tilfeldighet. –  I første utkast av boken skulle ungene slåss mot monstre mer, forklarer Monika. -Sånn «Monster Of The Week»-format, så da passet det godt med spøkelser rundt Allehelgensaften til å begynne med. Vi har beveget oss litt vekk fra det i ettertid, men spøkelsene er ennå med.

Tegneseriesidene i Familiaris er mer manga enn de var i Ankh. Ikke medregnet en preview for bok to bakerst, er det 28 tegneseriesider i «De dødes natt».  Det blir mer etter hvert, med dobbelt så mange tegneseriesider i bok 2, ifølge Tonje-Mari. -Så vi får se hvordan fordelingen ender opp i bøkene framover. Jeg er veldig glad i stille paneler der det ikke nødvendigvis skjer noe annet enn stemningsbygging, så det utvider jo sidetallene, legger tegneren til.

Et parkeringshus med hemmeligheter


Hekser i Tromsø
Begge kvinnene bor i Tromsø, der også handlingen i Familiaris er lagt. Det første tydelige hintet er en tegneserieside der det står «Tromsø Parkering». Parkeringstunellen i byen har en sentral rolle, og de har laget noen hemmelige rom der. I serien blir vi kjent Taika, som nettopp har fylt 13 år, og oppdager at hun er en heks som kan gjøre elementmagi. 31. oktober blir hun oppsøkt av en gruppe medhekser i samme alder og med samme type magi. De vil ha henne med i sirkelen, og advarer henne samtidig om truslene hun nå står ovenfor.

«Taika» betyr magi, så det er derfor hun har fått navnet sitt. Navnet til en annen av karakterene, Tyr, er også gjennomtenkt. forklarer Monika.  I bok nummer to er Tyr hovedpersonen, og i den boka er det mange norrøne navn ute og går. Navnene på de andre sentrale karakterene er mer tilfeldige, som for eksempel Buggers. De kalte henne bare mentor i starten, uten å gi henne et ordentlig navn. Monika ble så lei av å kalle henne mentor at hun bare ga henne et tullenavn, med tanke på å finne et bedre et senere. Men så begynte begge å like Buggers ganske godt.

Taikas heksevenninner aner uråd

Overtenke worldbuilding
En av grunnideene i serien er «hekser» som behersker hvert av de fire grunnelementene. Ideen kan minne om W.I.T.C.H., men dette har ikke vært en viktig inspirasjonskilde. Tonje-Mari leste oftere actionutgaven av Fantonald da hun vokste opp. Når Monika kom til henne med ideen til Familiaris hadde hun nettopp lest ferdig det nyeste volumet av Witch Hat Atelier og lest sine gamle Magic Knight Rayearth på nytt. Så de var definitivt i bakhodet. Hun nevner også tegneserier som Snapdragon og Delicious in Dungeon. -Jeg pleier å overtenke worldbuilding og politikk i verdenene jeg lager selv, så Monika må holde meg litt i tøylene der, forteller hun. – De [jentene i Familiaris] skal jo danne en heksesirkel sammen, og vi tenkte at hver av dem må ha noe å tilføre denne sirkelen. Litt som i Engelfors-triologien til Mats Strandberg og Sara Bergmark Elfgren, legger Monika til

Tonje-Mari har fast jobb i en bokhandel, så det blir Monika som kommer til å få mest ansvar for promoteringen av «De dødes natt». De to skal ha en lansering i Tromsø den 16. september. Og ellers reiser Monika en del med den kulturelle skolesekken og stikker innom bokhandlere på stedene hun besøker. Hun skal dessuten til Skiens litteraturfestival for barn og ungdom, Appelsinia, for å snakke om boka i slutten av september. 

Bok to i Familiaris-serien kommer i februar 2024. Bok en er ute nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *