«Museum» av Anna Fiske er svaret på det nye Nasjonalmuseets ønske om en barnebok om museet som institusjon og dets innhold. Boken er en morsom innføring i museet som gjerne kan vekke interesse hos barn, men kanskje lunne dradd nytte av litt mer info i forhold til følelser.
Gjennom boken følger vi en gruppe underlige museumsgjester på sitt besøk i det nye Nasjonalmuseet (som er sammenslåingen av museene for eldre og moderne kunst, samtidskunst, arkitektur og design). Guiden Ylva presenterer museets mange sider og kommer med faktaopplysninger og informasjon.
Kunsten og samlingene har naturlig nok mye av fokuset. Noen verk tar opp en hel side, og gjestene forteller hva de tenker og føler om kunsten, gjerne basert på spørsmål fra Ylva. Design- og arkitekturdelene blir gjerne framstilt med eksempler fra de større samlingene eller gjenstandstypene de tilhører, og får bare noen få kommentarer hver, gjerne litt filosofering rundt hverdagsgjenstander og designet av dem. I tillegg forteller boken om andre sider ved museet og dets utstillinger, for eksempel hvilke jobber som er tilknyttet kunst og museum, og hvilke andre rom og tilbud museet har; som filmvisning og kunstverksted.
Segmentene med funderingen rundt kunstverkene kan være gode å bruke i forkant av museumsbesøk. Fiske viser at kunst ikke trenger å være kjedelig, og forteller med en fin blanding av alvor og humor hva kunsten kan representere og hva slags tanker og følelser gjestene får av verkene. Dette kan gi et velegnet grunnlag for å snakke med barna om hva de selv føler og tenker om det de ser, i tillegg til at det blir mer spennende å se verkene i virkeligheten etter å ha sett dem i boken. Fiske har nemlig selv gjenskapt kunstverkene fra museet. Disse er ikke tegnet i hennes vanlige stil, men er realistiske om enn forenklede versjoner av originalen, som gjør det lettere å kjenne igjen bildene senere. I tillegg får vi se gjestene lage sine egne kunstverk og design. Til sammen kan dette gi inspirasjon til små kunstnerspirer.
Presentasjonen av alt dette er gjort på en enkel og lett forståelig måte, hvor bildene tar opp det meste av plassen og det er lite tekst på hver side. De underholdende gjestene, som består av alt fra vandrende grantrær til sjørøvere, til og med skikkelsene fra Skrik av Edvard Munch og Nøkken av Theodor Kittelsen, er morsomme å følge med på utover i historien. De skaper liv i bildene, slik at det ikke bare blir kunstverk på kunstverk. Jeg er likevel redd for at dette kan bli litt for enkelt for de eldste i målgruppen (som ifølge forlaget er 5-10 år). Litt mer tekst og informasjon per side og kanskje noe struktur, kapittelinndeling eller noen overskrifter, hadde ikke skadet.
Om hele samlingen til Nasjonalmuseet skulle bli presentert i en barnebok, hadde den tatt altfor stor plass i bokhyllen. Anna Fiske har likevel klart å finne gode eksempler fra samlingene, og dermed skape en bok, som gir en fin følelse av museumsbesøk. «Museum» kan gjerne brukes både som læreverktøy før besøket, og som minne etterpå.
Museum
Av Anna Fiske
80 sider
299 kr. (veil.)
Cappelen Damm