I all nakenhet

Blokk forlag har gitt ut en forfriskende antologi som jeg liker bedre og bedre jo mere jeg leser den. Tretten dyktige kunstnere har gitt sitt bidrag, som varierer fra tekst, til tegneserie, til maling, til fotografi. Felles for dem alle er temaet, og bokens tittel; «Naken».

Først blir en slått av de to store puppene på omslaget. Ingen tittel, kun pupper; nydelig malt av Solveig Øksendal. Boken mangler forord, og det er litt leit. Den kunne hatt god nytte av litt kontekst, og Blokk forlags motivasjon for å publisere boken, arbeidsmetode osv. Kanskje er det en konseptuell del av det nakne; ingen tittel, ingen forord, ingen presentasjon av bidragsyterne, heller ingen bokrygg. Da blir boken nærmest fysisk naken også. Temaet nakenhet er bredt tolket av kunstnerne, fra nakne kropper, til nakne emosjoner, og uvitende nakenhet. Sindre Goksøyrs tegneserie «Sorry» er en utmerket skildring av en mann som blottstiller seg uten å skjønne det selv, mens alle rundt kan se rett gjennom ham.

Av ulike uttrykk er det illustrasjon som utgjør mesteparten. I starten er det eneste tekstbidraget, «Svanene Søv», av Tharaniga Rajah. Teksten er god og tematiserer nakenhet på en original måte, men sett mot de andre bidragene står den veldig alene. Flere tekstbidrag hadde gjort seg, når redaksjonen først er åpen for ulike uttrykk. Noe liknende skjer med fotografiene, spesielt de til Pernille Bruvik Westberg, hvis link til temaet er noe mere diffust, og de virker malplassert. Fotograf Håkon Fagerås på sin side har en klar forbindelse til temaet, hvor skulpturer av nakne mennesker blir fotografert mens de fortsatt er i utmeislingsprosessen, og de tre bildene hans gjør seg i grunn godt i antologien.

Høydepunktet for meg var nok Hedvig Haugeruds «Hvordan være en Thick Ass Superbabe; en guide fra A til Å», som med sin intelligente humor og ærlige tegninger underholdte stort. Humoren går av og til over hodet på en, men det gjør ikke noe, det blir morsomt likevel. Hun har valgt et enkelt konsept, en alfabetisk guide, hvor hver bokstav får sitt ord, sin forklaring og sin illustrasjon. F.eks står M for «Mr. Frodig», etterfulgt av teksten «Ha en mage som stirrer opp på deg som var den Saurons onde øye». Haugerud lager humor av kropp og hun gjør det på en frekk og forfriskende måte.

Et annet humoristisk bidrag er «Morfaren min deltok i krigen som helt», av Mari Johanne Nilsen og Herman Breda Enkerud, som heller mot det absurde, både i tekst og tegning, men som likevel er gjenkjennelig. Gjenkjennelig i hvordan man smykker seg med noe, f.eks. en historie, men under den historien mangler substansen. Bidraget har rytme og repetisjon, samtidig som den bryter sine egne premisser, ved å tegne utenfor rutene, og bruke flere uttrykk, litt som collage. Et friskt pust.

Det lengste bidraget, «Sporty Ponni» av Ane Barstad Solvang, på hele 21 dyrebare sider, er dessverre for langt. For langt fordi det er for mange illustrasjoner og for liten substans. Leseren gis ikke mange muligheter til å skjønne hva fortellingen handler om, og den medfølgende teksten på rim er absurd. Illustrasjonene, som virker å være akvarellmaling, begynner bra, med fine detaljer, det gjør meg interessert, men blir til slutt en smørje av farger, som setter meg ut. Handler det om en psykedelisk trip? Hva er det jeg ikke forstår? Sporty Ponni virker som en karakter jeg har lyst til å bli kjent med, men det får jeg ikke, hun blir for vag og distansert.

Av kortere bidrag imponerer Mette Hellenes og Maria Lillebo Aavatsmark, som med hver sine tre helsides tekstløse illustrasjoner viser en sårhet rundt mennesket, og dets nakenhet. Av lengre bidrag utmerker Anna Fiskes historie (utsnitt øverst, red. anm.) seg, om sine personlige erfaringer rundt nakenhet. Den lette og ledige stilen blir god underholdning og kunne lett ha vært lengre. Fiske blir en smule for pedagogisk mot slutten når hun skal oppsummere meningen med livet, for det er et umulig prosjekt hun burde ha overlatt til leserens fantasi. Det siste illustrerte bidraget, «I en sekund var jag naken» av Sara Lundberg er en flott avslutning på boken, der hun har tegnet en fin sirkulær fortelling med blyant, om et møte mellom to vesener, kanskje inspirert av den tsjekkiske filmskaperen Jan Švankmajers «Dimensions of Dialogue».

«Naken» er en vellykket antologi, med stor variasjon i kunstuttrykk og stemning. Her er det rom for både underholdning og refleksjon rundt konseptet nakenhet.

Naken
Av diverse. Redaktør: Anja Dahle Øverbye.
136 sider
240 kr.
Blokk Forlag

Les om tidligere antologier fra Blokk:
Byrjing
Fragment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *