Rema og Mysteriet med den blå tåken torpederer sin heltinne Tabitha inn i en verden på kanten av en potensiell borgerkrig. Det er uklart hvem som faktisk er god og ond, og er det like sorthvitt som de forskjellige partene vil ha det til?
Tabitha har mistet faren sin i en mystisk ulykke. Et tre ved navn Yggdrasil er antatt roten til dødsfallet. Treet har blitt inngjerdet, og området rundt er merket som “farlig”. Det stopper ikke Tabitha fra å dra dit hver dag etter skolen for å snakke med Yggdrasil om faren sin.
En dag dukker en blåhåret gutt opp. Den fascinerende gutten med magiske evner åpner en portal som Tabitha ved et uhell blir sugd inn i. Plutselig har hun reist fra Jorden til en helt ny verden ved navn Rema.
Mysteriet med den blå tåken er første boken i Rema-krøniken. Boken skisserer det klassiske uoppnåelig kjærlighetssceanrioet, hvor heltinnen og hennes utkårede kommer til å møte utfordringer underveis og potensielt kommer til å være på motstridende sider i den pågående konflikten.
Amy Kibushi er gift med Kazu Kibushi, skaperen av Amuletten. Jeg må innrømme at ved første øyekast så jeg navnet Kibushi, uten å bite meg fast i fornavnet, og tenkte “ny bok fra Amuletten-skaperen”. Det ble et litt uheldig utgangspunkt, da jeg automatisk begynte å sammenligne den med “Amuletten”. Mulig dette er sløvt fra min side, men det er nok en kobling mange fort kan dra. Uttrykket er derimot såpass forskjellig at jeg fort innså feilkoblingen og rekalibrerte vurderingen til ikke-Amuletten-modus.
Mens vi følger Tabitha blir hun mer kjent med Filip, den blåhårete gutten som desperat forsøker å få henne tilbake til Jorden. Dette skal vise seg å være en oppgave som er mye vanskeligere og mer ulovlig enn det man i utgangspunktet trodde.
Remas befolkning består av mennesker og ånder. Menneskene er skapt i de fem elementgudenes bilde, med litt av hver guds egenskap, for å være det perfekte vesen. Åndene, gudenes første forsøk på å skape liv ble grådige og forsøkte å overta gudenes makt. Som straff for dette ble de drept. Gudene skaper noen ganger ånder ved et uhell, og de har fremdeles minnene til sine forgjengere, og lever i skjul blant menneskene. Jakten på åndene setter Rema i høyspenn, og de bygger opp til revolusjon.
Det høres komplisert ut, men forfatteren formidler det effektivt og relaterbart for sin tiltenkte målgruppe, som er 9-16. Som en voksen leser opplever jeg noen ganger at historien er litt mangelfull på informasjon, og at den har hoppet over noe viktig jeg burde vite. Jeg sitter tidvis med spørsmål som “hvorfor skjedde plutselig dette?” og “hvorfor er det slik?” Det kan selvsagt være at jeg hadde slukt dette rått hvis jeg ikke var en 36 år gammel kritisk dame, som har lest fantasybøker og tegneserier i over 30 år.
Til tross for mine spørsmål opplever jeg at dette er starten på en bokserie som kjenner, og møter sine lesere der de er. Følelsene og samhandlingen mellom Filip og Tabitha minner om en klein ungdomsskoleromanse med ånder og portalreise på toppen.
Tegnestilen i boken er noe jeg ikke blir helt klok på. Jeg liker fargebruken, men stilen ser litt nybegynner-aktig ut. Ansiktsformen til Tabitha endrer seg og bakgrunnen virker flat og uten dybde. Jeg forventet mer. Likevel tror jeg at bokens målgruppe ikke kommer til å være like kritisk til tegnestilen som meg. Mulig det er et bevisst grep fra forfatterens side for å treffe sin tiltenkte leser.
Det er derimot en sekvens der paletten og illustrasjonene er veldig flotte. Kibushi, i god skapelseshistorie-stil, tegner ut hvordan verden ble laget og menneskene skapt. Her viser hun seg fra sin beste side. Brutalt, men praktfullt fortalt.
Som mange første bøker i en serie har den sine begrensninger, men det skal bli spennende å se hvordan dette utvikler seg. Jeg liker at det skrives seriøs romantisk fantasy for denne målgruppen, da jeg selv i denne alderen måtte ty til Margit Sandemos Sagaen om Isfolket for den typen litterære påfyll.
Rema og Mysteriet med den blå tåken
Av Amy Kim Kibuishi
250 sider
249 kr (veil.)
Fontini Forlag