Men helst vil jeg være auteur

Som redaktør for den nye tegneserieantologien PORTAL skal Kim W. Andersson frambringe nye, svenske talenter. Nå er det lenge siden hans siste egne tegneserieroman, men kanskje har han en framtid i Fantomet.

Kim var invitert til Stockholm Internationella Seriefestival SIS sist helg som redaktør for Seriefrämjandet (SeF) sitt nye tegneseriemagasin, PORTAL. -Jeg er veldig stolt, sier Kim, som har rukket å få ut to utgaver siden debuten i februar. Fire er planlagt i løpet av tidsskriftets første år. Målsetningen er å få fram nye serieskapere, og navnet betyr nettopp det, et ønske om å skape en portal for nye talenter. -Deikke være unge, presiserer han, det kan være eldre tegnere også, men de skal være nye. PORTAL gir dem deadlines, noe som Kim av egen erfaring vet er veldig viktig for å få noe gjort, og trykker seriene, men serieskaperne beholder copyright. For å gi alle talenter en sjanse vil de unngå å publisere de samme to ganger på rad.

Bare sporadisk er seriene hans blitt utgitt på norsk. Diverse historier under vignetten «Love Hurts» gikk tidligere i Nemi. Mer nylig var Kim i kontakt med det norske forlaget Toppspinn uten at det førte noe sted. Men få år tidligere laget han en norsk tegneserieadapsjon, Zombielars. Han husker ikke nøyaktig hvordan han fikk denne jobben. Manuset som han fikk var inndelt på den måten at hvert avsnitt av serien utgjorde 10-12 sider, med seks avsnitt per bok. Men fordi manusforfatteren ikke hadde jobbet med tegneserier tidligere, fikk Kim hjelpe ham med manualen. Alt i alt synes serieskaperen han fikk ganske frie tøyler til å gjøre hva han ville med manuset. -Jeg er veldig stolt over de fire bøkene, de ble veldig fine, konkluderer han.

Han vil ellers helst bli sett på som en auteur, og pleier å skrive selv. De to viktigste auteurverkene hans er space-operaen «Astrid: Cult of the Volcanic Moon» og grøsseren «Alena». Han hadde håpet å kunne lage flere tegneserieromaner om romheltinnen Astrid, for han er veldig stolt av «Cult of the Volcanic Moon», og hevder at den solgte godt både i Sverige og USA. Han har manus til en oppfølger. Dessverre mistet han kontakten med sin amerikanske utgiver, Dark Horse, eller mer presist, de han hadde kontakt med jobber ikke der lenger. Og uten denne viktige internasjonale forbindelsen har det siden ikke blitt til at han har laget noe nytt som er helt hans eget. Å produsere en tegneserie av slikt format tar 1- 1 ½ år for ham. Men han har ikke gitt opp håpet om å lage flere Astrid-tegneserieromaner, hvis han kan få en internasjonal utgiver igjen.

Da serienett snakket med Kim sist, var filmatiseringen av «Alena» akkurat premiereklar. Den er nå å finne på HBO Max. -Jeg er kjempestolt over den., sier serieskaperen, – den var toppen, og jeg var også mye med på produksjonen. Regissør Daniel di Grado og jentene som spilte hovedrollene var utrolig dyktige. Han har også en liten rolle selv i filmen.

Ved siden av PORTAL fortsetter Kim å ta ulike tegnejobber, blant annet på Fantomen. Han debuterte som Fantomet-tegner med korthistorier om Kit og Heloise, men er snart aktuell med sin første langhistorie. Denne tar Fantomet til Almedalen i Gotland, best kjent for Almedalsveckan, et tverrpolitisk stevne innstiftet av Olof Palme. Mikael Sol har skrevet manus, men tegneren ble så inspirert at han fikk lyst til å lage mer, og har begynt å skrive på egne manus. Så kanskje har han en framtid i denne svenske tegneserieinstitusjonen som Fantomen ennå er.


Les også:
Intervjuet med Kim fra 2015
Anmeldelse av «Zombielars»

kimwandersson.com

(Øverst: Kim på årets SIS. Foto: Trond Sätre)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *