Heftig om naturen

Norges beste avisserie trykkes eksklusivt i en ukeavis for barn. Heldigvis finnes det boksamlinger med serien.

Ville greier – Om dyr og natur og sånt er den andre samlingen med sakprosategneserien Grønne greier som går fast i Aftenpostens ukeavis for barn – Aftenposten Junior. Serien er skrevet av miljøjournalist Ole Mathismoen og omskapt til en fiffig tegneserie av Jenny Jordahl.

Konstruktivt miljøperspektiv
Navnet på den første boksamlingen Grønne greier – Om natur og miljø og sånt (Ena, 2018) oppsummerer hva tegneserien handler om. Tittelen er også en geip til Dagbladets fordums TV-reklame hvor vinneren av Miss World stolt erklærer hvor «innmari dumt» hun synes det er «med krig og fred og religion og politikk og sånt». I referansen ligger det en syrlig kommentar til overfladisk engasjement som nok mange voksne lesere vil kunne oppfatte. For barn derimot blir titlene en treffende beskrivelse av det faktiske innholdet i bøkene.

Serieskaperne er ikke redde for å være inderlige, og klarer derfor også å begrense ironien til titlene på de to bøkene. Serien kjennetegnes i stedet av en faglig nærhet til materialet og et smittende engasjement som virker ektefølt og logisk. Tematikken er alvorlig, men formidlingsgleden gjør det fornøyelig å lese og lære.

Tverrfaglig team
Jenny Jordahl vant nylig Brageprisen for årets beste barnebok med tegneserien «Hva skjedde egentlig med deg?». Ole Mathismoen har gitt ut flere bøker om miljøvern og skriver spaltene Oles klode og Kloden vår i Aftenpostens hovedavis

I Grønne greier bruker serieskaperne barnaktige varianter av seg selv som hovedfigurer. Dynamikken mellom de to har en varm og smittsom humor.

Feiring av skogen
I den nye boksamlingen tas leseren inn i skogen, med en spesialskrevet åpningsvignett som spiller videre på sangteksten til Bamsens fødselsdag i Thorbjørn Egners Hakkebakkeskogen.

Serieskaperne blir selv med på dyrenes fest og slår ivrig fast at også de er en del av naturen. Men i neste rute blir de ille beklemt og innrømmer at mennesker ofte glemmer akkurat dette. «Så rare dere er» responderer dyrene. «Snålinger».

Friske grep
At dyrene har fest er en naturlig konsekvens av de muntre virkemidlene til Jenny Jordahl. Et gjennomgående trekk ved serien er bruken av besjeling både på natur og gjenstander. Dyrene er antropomorfe og kan både snakke og uttrykke følelser med kropp og ansikt.

Den morsomste karakteren i serien er Ole Mathismoen, som har et svært levende følelsesregister og gjerne rekker å bli oppriktig redd, snurt og begeistret på samme side. Figuren fremstår som et barn med ufiltrert respons på det meste han ser og opplever. Grepet skaper økt identifikasjon hos de minste og gjenkjennelse hos de større.

Jenny Jordahls selvkarikerte figur fremstår som ørlite eldre og noe modnere enn Mathismoens karikatur i måten hun forteller og forklarer sammenhenger. Begge figurene har levende og troverdige fremtoninger.

Positiv klimakamp
Mellom de to boksamlingene har serieskaperne gitt ut den frittstående spin-off-serien Hva er greia med klima? (Ena, 2019) som handler spesifikt om klimakrisen. I skrivende stund går det en Grønne greier SpesialOm truede dyr og løsninger og sånn i Aftenposten Junior. Den overhengende problematikken bak serien ser ikke ut til å gå tom for vinklinger med det første.

Med Grønne greier makter Mathismoen og Jordahl å skape miljøbevissthet og engasjement for natur og liv. Budskapet som når igjennom er at det som er viktig også kan være gøy. Det er ingen liten bragd.

Ville greier – Om dyr og natur og sånt
Av Ole Mathismoen og Jenny Jordahl
144 sider
349 kr. (veil.)
Ena Forlag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *