Dette er «Årets Tegneserier»

Øyvind Torseters tredje Mulegutten-bok er kanskje den største overraskelsen på nominasjonslista til Årets Tegneserie, som for øvrig
er dominert av No Comprendo Press.

Dette er fjerde året prisen blir delt ut, som vanlig i samband med Oslo Comics Expo.  Tidligere vinnere er Anja Dahle Øverbye for Hundedagar i 2016, Lars Fiske for Grosz i 2017, og Kristoffer Kjølberg for En Som het i 2018. Prisen går til en norsk tegneserieskaper som, etter juryens mening, har utmerket seg på et høyt faglig nivå, og inkluderer en pengepremie på 30 000 kroner.

Serienett hadde dette å si om de fem nominerte (følg lenkene for fullstendige anmeldelser):

Altmuligmannen
av Øyvind Torseter
Utg. Cappelen Damm

«[Jeg føler] at Torseter denne gangen ikke gjør nok ut av de virkemidlene som er hans sterke sider og signaturtrekk. Grafisk er «Altmuligmannen» ikke like spennende og eksperimentell som «Mulysses», og i enda mindre grad sammenliknet med «Mulegutten». Bakgrunnene med detaljrikdom finnes, men ikke i like stort monn som før, og surrealismen er nesten fraværende. Det kan virke som om de er skjøvet til side for å få mer fokus på historien.»

Frykt og medlidenhet

Frykt og medlidenhet
av Ane Barstad Solvang
Utg. No Comprendo Press

«Frykt & Medlidenhet er ikke et formfullendt verk. Manuset er mer en serie episoder og en idé om hvordan de kan sys i sammen, enn en komplett historie, og noen av de grafiske løsningene virker lite gjennomtenkte, særlig når Solvang prøver å manøvrere seg gjennom et kaotisk klimaks. Presentasjonen, og da framfor alt en særdeles spennenende og forførerisk strek (i en tegneserie hvis tema er lang fra forførerisk i seg selv), gjør likevel boka til en intens og medrivende leseopplevelse som det er vanskelig å legge fra seg.»

Nagel

FNRZ bok 1 – Nagel
av Sigbjørn Lilleeng
Utg. Jippi

«Måten Lilleeng legger opp historien på i dette første bindet tyder på at han ikke har det travelt, og at han har først og fremst er opptatt av å fortelle en spennende historie. Erfaringer fra Apefjes tilsier at serieskaperen burde være forsiktig med å kokettere for mye, men alt i alt er første del av FNRZ tilfredsstillende lesning: Bindet avsluttes på et logisk tidspunkt. Alt ligger til rette for en fortsettelse, med nok ubesvarte spørsmål til å gjøre den interessant, men uten for mange løse tråder.»

En Frivillig Død

En frivillig død
av Steffen Kverneland
Utg. No Comprendo Press

«Følelsene flommer mot leseren, og det er både ubehagelig, rørende, tankevekkende og trist på en gang. Samtidig setter han ord og bilder på tanker og følelser som alle skal kunne kjenne seg igjen i. Sorg og sorgprosessens utfordringer skildres med mange fasetter, og Kverneland er heller ikke redd for å vise at etablerte sannheter i hukommelsen ikke nødvendigvis trenger være det. Dette er en meget viktig utgivelse, og den blir ekstra viktig i dagens samfunn der vi skal pynte på sannheten og skyve bort alt det som er ubehagelig. (…) «En frivillig død» er den beste tegneserieutgivelsen her til lands i år. Den fortjener å bli lest. Igjen og igjen.»

Det finnes en død etter livet

Det finnes en død etter livet
av Inga Sætre
No Comprendo Press

«Visuelt briljerer Sætre i denne boken. Vakre og poetiske blyanttegninger stilles opp mot flotte akvareller og fantastiske tusjtegninger. Bruddene i tegneverktøy gir boken en spennende helhet som man ikke har lyst å legge fra seg. Hun har et tydelig uttrykk som er lettfattelig og tydelig samtidig som det er vakkert og poetisk minimalistisk. Det visuelle i seg selv gir en lyst til å nyte boken i fulle drag. Jeg skulle virkelig ønske det gikk an å henge den på veggen.»

Prisen deles ut under Oslo Comics Expo av Deichman/Serieteket, Tronsmo Bokhandel og Grafill, fredag 7. juni klokka 19.30.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *