
«Over til DAB» samler Radio Gaga-striper fra en periode da serien begynte å se i nye retninger, og hadde stor fordel av det.
Radio Gaga har ikke blitt tilgodesett med så mange samlinger: Dette er den tredje boka (etter «Utvidet Sendeflate», 2016) i følge minetegneserier.no, eller den fjerde boka (etter «Tannfe i Trøbbel», 2018) i følge forlaget.
Men i samme året som Radio Gaga fikk eget blad, og i samme bokhøsten som stort sett ALLE stripeserier får egen bok, opptil flere av dem innbundne, virker det selvsagt at Radio Gaga også blir innvilget en ny hardback. «Over til DAB» (ordspill; se coveret) samler striper fra perioden mellom «Tannfe i Trøbbel» og det skjellsettende tidspunktet da serien skilte lag med bladet Pondus. Dette inkluderer spesialstripene fra «Under Julebordet» (2016).

Stripematerialet tyder på at Radio Gaga kan ha vært i en overgangsperiode før Sagåsen bestemte seg for å gjøre større endringer samband med overgangen til eget blad. Serieskaperen virker mindre bundet av stripesekvenser, og selv om han ofte følger et tema, bruker han tema der han står friere og kan fokusere på å lage en god vits fra dag til dag. F.eks at Brita og Wo er i Syden, eller på alternativmesse, eller ganske enkelt at hovedpersonene bare sitter og prater samme på kafé. I omtalen av «Tannfe i Trøbbel» nevnte jeg faren for at Sagåsen kan miste inspirasjonen underveis når han jobber med en veldig spesifikk ide (også i denne boka finnes eksempel på dette, som Bakkes dartkonkurranse). I forordet innrømmer han da også at handlingen i en sekvens blir til etter hvert som han tegner den, noe som forklarer de tidvis anarkistiske trekkene i Radio Gagas humor.
Og det hender jo at Sagåsen er konsekvent morsom når han prøver å manøvrere seg gjennom et ganske spesifikt plott. Den valgtematiske sekvensen i det helt ferske Radio Gaga # 6/19 er et perfekt eksempel på dette, men det er en annen historie.

I «Over Til DAB» ser vi hvordan familiestripene allerede i ferd med bli mindre viktige, i takt med at de også blir mindre inspirerte. I en av bokas siste sekvenser adopterer familien en kattunge, men den både begynner og slutter med vitser om fru Paulsen, som det åpenbart er lettere å finne på gode poenger om. Men boka åpner i all verdighet med et sant høydepunkt fra Radio Gagas familiehumor-periode: Tobbens grandonkel Otto, den pensjonerte komikeren, stikker fra sykehjemmet for å gjøre en siste forestilling på komiklubben. For en gangs skyld var det riktig å tone det hele bare litt ned, og resultatet er like hjertevarmt som det er morsomt.

Boka inneholder ikke nye spesialhistorier eller striper. I stedet får vi spesialhistorien «Genesis» (fra albumet «På Hodet ut i Eteren», 2008), som forteller hvordan persongalleriet i Radio Gaga kom sammen. Utfordringen med å fortelle en spesialhistorie uten stripeform, særlig for en tegner som liker å improvisere, er at stripeformatet skaper en distanse til historien som gjøre det lettere å være med på tøys og usannsynligheter. Uten det filteret er det lettere å se hvor avhengig historien er av de mest beleilige vendinger og sammentreff, samt lettvint ironi (Ha ha, den gangen var Brita 100 % fullstendig det motsatte av hva hun er nå!)

I ettertid er historien likevel interessant å lese. For det første er katalysatoren i plottet nøyaktig den samme som i Radio Gaga # 0 -1: Preben er under direkte trussel om å bli avstengt fra familieformuen om han ikke kan få radiostasjonen til å lønne seg. Det forekommer også en direkte henvisning til dette i en annen stripe i boka. Innimellom må Prebens far likevel ha glemt å håndheve denne betingelsen, før han innså at sønnen trenger et permanent, økonomisk damoklessverd hengende over seg, og fornyet ultimatumet i # 0.
For det andre viser den til Tobbens fortid som håpefull rockemusiker, og i retrospekt ser vi hvordan rollen som musikkjournalist i de nye Radio Gaga-stripene har gitt Tobben høve til å gjenvinne noe av denne ungdommelige begeistringen.

I to ulike stripesekvenser referer Brita også til skilsmissen sin, som vi ser realisert i «Genesis»; så «Over Til DAB» får fram hvor godt nåtid og fortid henger sammen. Til å være en lett anarkistisk humorist er Sagåsen levende opptatt av de store sammenhengene som gir figurene hans mer dimensjon.

Radio Gaga – Over til DAB
Av Øyvind Sagåsen
Forord av forfatteren
160 sider
299 kr. (veil.)
Egmont
Les også:
Intervju med Øyvind Sagåsen