Sammen mot utenforskapet

For tredje gang forteller Sigbjørn Lilleeng det som er en av de beste norske tegneseriene for barn og unge.

«Nagel – Storm og skygger» er en utrolig spennende tegneserie som kan beskrives som science fiction-fantasy blandet med norrøn mytologi. Serien er rettet mot barn og unge og tar opp viktige temaer slik som utenforskap, mobbing, vennskap, krig, og klima.

For tredje gang forteller Sigbjørn Lilleeng samme historien, men i nytt format og med noen endringer. Den første versjonen av Nagel kom ut i 2018, som et lite seriehefte i svart-hvitt. Samme år ble Nagel utgitt som tegneseriebok. I 2022 kom serien revidert i albumformat, og nå i 2023 er sistnevnte versjon samlet i bokformat. Nagel og kompani har vært på en reise og gjennomgått store forandringer fra det hele startet og fram til i dag. I slutten av boken kan man få et spennende innblikk i litt av denne reisen.

I boken blir vi godt kjent med de tre ungdommene Farah, Brage og Nagel. Det de har til felles er at de alle opplever utenforskap på forskjellige måter. Farah er fra landet Aradan og er på besøk i Nordheim sammen med sin onkel og tante som er politikere. Brage har ingen venner og stoler ikke på noen. Nagel passer ikke inn noe sted, og er den siste av sin art. Han lever som flyktning i Nordheim og blir mobbet av de fleste på skolen, men hyrer Brage til å forsvare seg når mobberne angriper.

I serien markeres det at det er 50 år siden «den store krigen» ble vunnet. Her samlet menneskeheten seg for å kjempe mot en felles fiende – monstre kalt skrømter. Men har menneskene egentlig klart å nedkjempe skrømtene?

Vanskelig å legge fra seg
Nagel blir borte etter en kraftig storm, og Brage og den nye vennen Farah må ut i den forbudte skogen for å lete etter ham. Nagel vet ikke hvor han er og våkner på et ukjent og mørkt sted. Klarer vennene finne Nagel igjen, og klarer de komme seg ut av skogen der farlige og skumle skygger truer? Hvorfor ble Nagel borte i første omgang?


Sigbjørn Lilleeng vet hvordan man skaper en god kombinasjon av spenning, action og humor som overrasker og underholder. Det er vanskelig å legge fra seg boken når man begynner å lese. Jeg føler at jeg ønsker å vite mer av historien, og ser frem til å lese fortsettelsen. Jeg liker også veldig godt tegningene og det visuelle uttrykket i boken, og er glad for at Sigbjørn har tatt seg flid med å fargelegge alt (som nevnt var serien først i svart-hvitt). Det er helt klart lagt ned et stort arbeid i denne boken. Hvis jeg skulle sette fingeren på noe, så er det at tekstfonten kunne vært et hakk større.

Mangfold
Serieskaper Sigbjørn Lilleeng har prøvd å lage serien med mangfold som gjenspeiler dagens samfunn på mange måter, selv i denne alternative verdenen. For eksempel med en hovedkarakter som er flyktning. Karakteren Farah er også spennende, selv om hun ser ut som en gutt. Jeg lurer på hvorfor hun har fått en så stor nese? Jeg digger også Brage. Han er annerledes, er seg selv, ikke opptatt av status eller å bli likt av andre. Noe som er bra i dagens samfunn.

Sigbjørn Lilleeng er en dyktig tegneserieskaper og illustratør. Nagel og verdenen Sigbjørn har skapt har gått gjennom en utvikling. Jeg synes han har lykkes med den versjonen han presenterer i boken, og håper han nå fortsetter på historien. Da ligger det an til mye spenning framover. Serien passer for barn og unge fra 10 år og oppover.

Nagel – Storm og skygger
Av Sigbjørn Lilleeng
182 sider
329 kr. (veil.)
Strand Forlag

Francine Mbanza Jensen er leder for Empo Flerkulturelt Ressurssenter i Kirkens Bymisjon i Bergen, og grunnleggeren av Unity Spark, en katalysator for gründere med flerkulturell bakgrunn. Hun har skapt tegneserien om den norsk-burundiske superhelten Kira.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *