Coveravsløring – Arkin

Serienett gir deg den aller første kikken på omslaget til den nye fantasyserien «Arkin – Lysets Vokter»

Meldingene fra forlaget tyder på at Odin Helgheims «Ragnarok» er en suksess, så Egmont går full fart forover med flere fantasy-tegneserier i bokserieform for barn og ungdom.

Egmonts neste slike serie heter Arkin – Lysets Vokter, og er tegnet og skrevet av H.L. Phoenix, som er psevdonymet til den norske illustratøren og designeren Helge Lee. Han har femten års erfaring med illustrasjonsarbeid, men Arkin er hans første tegneserie.

Du kan lese mer om Phoenix på hans egen hjemmeside, og her finnes det også litt informasjon om Arkin, inkludert en profil på hovedpersonen i serien, med flere andre «skyggeprofiler» klare.   

For å kunne gi en mest mulig «blind» vurdering av coveret alene, kommer jeg ikke til å lese profilen før denne teksten er publisert. Jeg vet ingen ting om serien, annet enn at den er fantasy, og er planlagt å gå over flere bind (Egmonts Tonje Tornes sier fire).

Man merker seg først fargen. Kjølig natteblått uttrykker en ro som blir forstyrret av vilt og skarpt fullmånelys. Månelyset over den stille, mørke skogen i bakgrunnen virker mer behersket, men signaliserer også en mulig fare.

I midten ser vi hovedpersonen Arkin, og av det trivielle antrekket skjønner vi at han sannsynligvis er fra vår verden; en tween/teen-hvermannsen som den tiltenkte målgruppa kan identifisere seg med. Han er ikke så velkledd eller verdig som Ubbe eller Sonja på sine coverillustrasjoner, og virker svært usikker på situasjonen han befinner seg i. Samtidig bærer han på en mystisk, glødende bok. Er den kilden til hans evner, eller bare et element han er satt til å beskytte? Særskilt interessant i denne sammenhengen er det at han også har en penn i den andre hånden, en indikasjon på at han har en slags makt over boka.

Ved sin side har Arkin en puma, eventuelt en panter eller hunnløve (for du vet hva de sier om katter i mørket), et klassisk eksempel på en dyreledsager. Illustrasjonen lar det være uklart om pumaen er intelligent, men det er en rimelig antakelse utfra fantasy-sjangerenes konvensjoner.

Den dominerende skikkelsen i bakgrunnen er en strengt utseende gammel mann. Selv om han kan virke truende, er han etter all sannsynlighet Arkins mentor. Ansiktshåret bærer bud om dette; han har «koselige» barter og skjegg som er typisk for en slik hjelperfigur. Hvis han viser seg å være skurken, blir jeg veldig overrasket.

Antrekket tyder på at han er en smed. Gamle smeder er vanlige mentorfigurer; i alle fall er de ofte uvurderlige hjelpere som kan framstille magiske våpen (ironien er at Arkin bærer på en penn, ikke et sverd), og som besitter kunnskap om hvordan heltene skal beseire skurken.

Den fjerde skikkelsen på bildet er den som det vanskeligst å lese mye ut av. Umiddelbart virker hun for gammel til å være en jevnaldrende venninne av Arkin, og for ung til å være smedens kone. Kanskje datteren hans. Min beste gjetning er at hun er prinsesse eller dronning i landet som Arkin skal redde, avhengig av hvor dypt inn i high fantasy denne serien kommer til å gå. Selv om hun på dette coveret ikke er særlig regalt kledd. Uansett så uttrykker hun litt for mye letthet og ynde til å være en typisk, moderne actionheltinne.  

Konklusjon: Arkin – Lysets Vokter blir etter alt å dømme en fantasysaga fundert på tradisjonelle sjangertroper. Først og fremst på ideen om et barn som kommer fra vår verden, men viser seg å ha spesielle krefter, og er utvalgt til å beskytte, enten en fremmed og mer typisk high fantasy-verden, frå en åpenlys trussel, eller vår egen verden fra en mer skjult trussel. Og til dette vil han få hjelp fra en klok gammel mentor og et dyrevesen, eventuelt også fra et assortement av andre fantasyfigurer.

«Arkin – Lysets Vokter, bok 1: Hemmeligheten» utkommer i mars 2021.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.