Vandring i Dirks’ fotspor

Da Tim Eckhorst gjestet Bergen tekst & tegning forrige helg, var det på et meget aktuelt tidspunkt for tegneserien Katzenjammer Kids.

1897 er et viktig år i tegneseriens historie. I år er det 125 år siden Rudolph Dirks skapte den første, moderne tegneserien Katzenjammer Kids i desember 1897. 

En spesiell viktig aktør under festivalen Bergen Tekst & Tegning (BT&T) sist helg var den tyske tegneserieskaperen Tim Eckhorst.  I tillegg til å lage tegneserier, er Eckhorst involvert i antologi-tegneseriebladet Pure Fruit.  Han har også drevet med forskning på Katzenjammer Kids og Dirks. Utgangspunktet er at han kommer fra Heide i Schleswig-Holstein, Tyskland, samme fødeby som Rudolph Dirks og broren Gustav. Begge hadde stor betydning som pionerer i den første fasen med moderne, amerikanske avistegneserier.  Rudolph og Gus Dirks var superstjerner i det amerikanske miljøet rundt 1900.  Begge hadde gjort stor suksess som tegneserieskapere, de hadde et navn blant folk flest og de ble sett opp til av andre tegnere.

Tim Eckhorst har skrevet to bøker om brødrene.  Dette er de eneste biografiene som er laget om Rudolph og Gus Dirks. I tillegg er Eckhorst gjennomgangsfigur i dokumentarfilmen Katzenjammer Kauderwelsch, der han reiser han rundt i USA for å finne spor etter Dirks-brødrene. Filmen ble vist som avslutting på BT&T sist søndag. Eckhorsts amerikanske reise fører ham til møter med bekjente av familien og ulike fjerne slektninger.  Dokumentarfilmen viser informasjon som for mange i Norge vil være ukjent rundt Rudolph Dirks.  De to brødrene hadde syv andre søsken i familien, og faren var en voldelig person, noe vi ser reflektert i tegneseriene.  Det er ikke uten grunn at Knoll og Tott får juling gang på gang; dette er avspeiler oppveksten til barna i Dirks-familien samtidig som det også var humor og en lystig stemning.

Gus Dirks hadde en tragisk skjebne. Han var bare 21 år gammel da han begikk selvmord.  På denne tiden hadde han gjort stor karriere, og tegningene og tegneseriene som ble publisert under navnet «Bugville» hadde stor suksess. En samling ble til og med utgitt i Storbritannia før Gus Dirks døde. Suksessen førte til at Bugville senere ble fortsatt av andre tegnere, og arbeidet med disse insektkarakterene har sannsynligvis vært en innflytelse på senere funny animal-tegneserier.

«Katzenjammer Kauderwelsch» er en unik dokumentasjon av to tegneseriepionerer. I tillegg til å grave i bakgrunnen til Dirks-brødrene, ser den også på bakgrunnen til tegneserien Katzenjammer Kids og viser en rekke eksempler. I filmen intervjuer Eckhorst også Hy Eisman, den siste som tegnet serien.

Bare få dager etter besøket på BT&T er Eckhorst aktuell igjen. Denne helgen åpner det nemlig en dobbelt jubileumsutstilling for å markere både Katzenjammer Kids og Rudolph Dirks’ 125 år med moderne tegneserier. Utstillingen er kuratert av den tyske tegneserieeksperten Alexander Braun, og finner sted i Dortmund.  Eckhorst har kuratert en tilsvarende utstilling i Heide. Det spesielle med disse utstillingene er at de har en felles katalog. Katalogen tar for seg informasjon og forskning rundt tegneserien og tegneserieskaperne, med en rekke eksempler på arbeidet til Rudolph Dirks, sønnen John Dirks og ulike seriesider med «Katzenjammer Kids» og «The Captain and the Kids». Utstillingen i Heide inneholder også en rekke interaktive stasjoner med tredimensjonale fremstillinger.  Her kommer blant annet se insektverdenen til Gus Dirks fremstilt med moderne teknologi.

Utstillingen i Heide skal stå fremme til 26. mars 2023, mens utstillingen i Dortmund blir tatt ned 10. april 2023.


Øverst: Postkortmotiv av Gus Dirks med de karakteristiske insektfigurene hans.

Les også:
Politisk protest fra Minsk, dypdykk i Knoll og Tott
125 år med moderne tegneserier

1 tanke om “Vandring i Dirks’ fotspor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *