Naturdokumentar i tegneserieformat

Visuelt er Løven av Brrémaud og Bertolucci noe av det mer imponerende jeg har sett, men foreldre bør ha i tankene at bøker med få ord ikke alltid er ment for de minste barna.

COMIX, utgitt av Bonnier Norsk Forlag, er «utvalgte lettleste og gode tegneserie-bøker. Serien er tilpasset slik at alle barn kan lese en hel bok!» og er delt inn i flere nivåer, alt ettersom hvor langt i leselæringen barnet er kommet. Løven er en såkalt nivå 1-bok, som inneholder få ord og skal gi mestringsfølelse i form av at barna leser en hel bok gjennom illustrasjoner.

Når jeg leste dette første gang gikk jeg ut ifra at Bonnier prøvde å markedsføre boken mot barn i førskolealder, noe den virkelig ikke ser ut til å passe for, men forlaget har senere skrevet i en mail: «Boka er jo spesielt utgitt med tanke på de store barna som sliter med lesinga/finne bøker som passer/nye i Norge. (…) Nivåinndelinga på Comix går ikke på alder, men lesenivå. Vi burde informert dere om dette tydeligere.»

Det er bra at forlaget tar selvkritikk på dette, og jeg håper at de i framtiden vil sørge for å gjøre det tydeligere. Det er synd hvis bøker som denne forsvinner i småbarnsavdelingene på bokhandlene eller blir kjøpt av foreldre som ser mer på lesenivået enn innholdet og deretter blir sjokkert over brutaliteten, for den kan definitivt glede eldre barn eller til og med ungdom og voksne som interesserer seg for dyr og natur.

Til tross for å ha blitt sammenlignet med Løvenes konge, har ikke Løven stort av det søte preget som dominerer Disney-filmer. Fortellingen følger Den Unge Løven som «forsøker å finne sin plass i løvenes rike» og ligner mest på en naturdokumentar i tegneserieformat. Med de realistiske tegningene blir de mange spennende sidene ved livet på savannen presentert på en nydelig måte.

Løvenes liv blir selvsagt nøye portrettert. Vi følger Den Unge Løven og foreldrenes flokk gjennom deprimerende vandringer i sult og regnvær, morsomme og koselige scener med løveunger som leker med foreldrene sine (og drar dem i hale og værhår) og mer brutale sider med jakt og kamper løvene imellom.

I tillegg til løvenes fortellinger skorter det ikke på scener fra de andre dyrenes opplevelser, hvor alt fra flodhester til skorpioner er representert. Dette vil gjerne glede naturinteresserte som kjenner igjen de forskjellige dyrene, mens dyrene som ikke kjennes igjen kanskje blir leitet opp i andre bøker og dermed driver leselysten videre.

Dyrenes biologisk korrekte design forhindrer ikke ansiktene å vise noe som minner om menneskelige uttrykk og gjør det lettere for leseren å forstå og føle empati, uten at det gjør tegningene mindre realistiske. Fargebruken er også med på å sette stemningen i fortellingen: mørkere farger blir for eksempel brukt under sult, mens lysere farger blir brukt under ungenes lek, og gjennom hele boken blir duse jordfarger brukt, som forsterker følelsen av naturdokumentar.

Det er dessverre ikke alltid like enkelt å følge med på og forstå hva som foregår. Det hadde for eksempel vært bedre hvis løvene var litt tydeligere presentert, eller i alle fall hadde noen klare som skiller dem fra hverandre.

Dessuten virker det som om boken følger en rekke ulike hendelser som Den Unge Løven og de andre dyrene opplever, heller enn en sammenhengende historie. Dette er ikke nødvendigvis negativt, tvert imot kan det gjerne være bedre for unge å gå gjennom kortere segmenter enn én lang fortelling, men boken er inndelt i kun tre lange kapitler med overskrift. Å ha en inndeling med flere kapitler med overskrift ville gjort det lettere å få forståelse, bare ved hjelp av noen få ord, og kanskje føles mindre overveldende.

Ideen om å gi barn mestringsfølelse ved å lese en hel bok ved hjelp av illustrasjoner er en god idé som jeg virkelig håper kan føre til mer leselyst blant unge, og jeg håper Bonnier klarer å markedsføre det slik at det blir gjort klart at tekstløse bøker kan leses av andre enn småbarn. De flotte tegningene i Løven vil helt klart kunne gjøre denne til en populær bok, og hvis du er usikker på om barnet ditt er modent nok til å «lese» en slik fortelling, kan jeg kanskje anbefale at du kjøper den til deg selv.


Løven
Skrevet av Frédéric Brrémaud, tegnet av Frederico Bertolucci
Oversatt av Liselotte Dick
86 sider
249 kr.
Bonnier Norsk Forlag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *