En mørk tid for motstanden

Motstandsbarna har vært en formidabel suksess. Femte bind føles litt som en transportetappe, men scorer likevel høyt på flere aspekt.

“En splittet nasjon» er undertittelen på femte bind i serien. Det refereres til den politiske situasjonen i Frankrike i 1942; landet er delt i to, med en skarp demarkasjonslinje, som går gjennom midten av Europas største land. Det nazivennlige Vichy-regimet (ledet av marskalk Petain) har kontroll på størstedelen av det sørlige Frankrike. Innbyggerne må ha passerseddel for å krysse den tungt bevoktede grensen. Enkelte sivile tar opp kampen mot naziokkupantene, blant dem også en gruppe modige tenåringer;  François, Lisa og Eusèbe.


Nazi-Tyskland på sitt mektigste
Denne fortellingen starter september 1942, på et tidspunkt hvor utbredelsen av Det tredje riket var på sitt absolutt største.  Hitlers armeer kjemper både øst ved Volgas bredder og så langt sør som i Nord-Afrika. François, Lisa og Eusèbe tar dekknavnet Gaupe. De er smarte og gjennomskuer propaganda i franske nazifiserte aviser, hvor amerikanere og engelskmennene fremstilles som deres fiender, ettersom de bomber mål i Frankrike og forårsaker sivile tap. Oppdraget til Gaupe blir å rekruttere en mann som kalles «notaren» (et yrke som krever juridisk kompetanse innen sivilrett). De anser han som en ideell kandidat for motstandsarbeid; hans yrke gjør at han kan bevege seg overalt. I tillegg har han gode grunner til å hate okkupantene. François tar notaren med til et fjellparti og viser ham en skjult radiosender. 


En særegen eleganse
Som i de tidligere bindene er også dette en svært elegant utført historie, spesielt tegningene og fargeleggingen til Benoit Ers er i toppsjiktet.  Han har et godt øye for detaljer, og en kreativ evne til å variere perspektivene, slik at man får en slags filmatisk leseropplevelse. Spesielt nattscenene med angripende fly, folk som sniker rundt i dunkle gater, og kryssing med båt i tåkelagt mørke, er stemningsfulle. De mange mørke scenene er ganske symptomatiske for den dystre situasjonen Frankrike befinner seg i. Her er også poetiske øyeblikk, som nærbildet av et sykkelhjul omgitt av skvulpende regndråper, mens syklisten Francois kjenner på dårlig samvittighet. Med slike grep får han også sagt mye om det indre følelseslivet til karakterene,

Serien er primært myntet på unge, og den er  både pedagogisk, underholdende og inspirerende som sådan. Den er også lærerik for voksne lesere; om forholdene for franskmenn under okkupasjonen og hvordan La Resistance var organisert og opererte. “En splittet nasjon”  er kanskje også det bindet som viser best de tekniske aspektene ved motstandsarbeid, og hvordan man bl.a får en radiosender til å bytte bølgelengde.


Tar seg opp på slutten
Tyske Lisa, som har rømt fra Nazi-Tyskland, er kanskje den mest komplekse personen i fortellingen. Noe som særlig fremkommer i denne fortellingen. Det er et pluss når serieskaperne viser at det også fantes sympatiske tyskere, synes jeg. I dette bindet får vi litt mer inntrykk av at hun sliter med traumer fra sitt hjemland.

I kjent stil minner også denne historien om at det pågår en verdenskrig, og at de allierte slår tilbake Rommels panservogner i Nord-Afrika. Både Algerie og Marokko var faktisk Vichy-vennlige franske territorier. Når det er sagt, stusser jeg også på noe; i noen ruter vises radiosendinger fra BBC. Var det mulig for de allierte å vite at tyskerne sto fast i Stalingrad høsten 1942? Akkurat det tviler jeg  på.

Selv om spenningsnivået kanskje ikke er like høyt som i de første albumene, har fortellingen driv. Fokuset er på hvor krevende motstandsarbeid er på flere nivå, og det fremstår egentlig mer realistisk enn i flere filmer jeg har sett. Oppgavene ungdommene utfører virker sånn noenlunde innenfor. Helt på tampen får vi driftige actionscener, og på siste side klarer Dugomier & Ers å lage en passe pirrende avslutning på kapittelet, en som gjør at man aner flere utfordringer innen motstandsarbeidet fremover.


Motstandsbarna 5  – En splittet nasjon
Av Benoit Ers (tegninger og farger) og Vincent Dugomier (tekst)
Oversatt av Britt Schjøth-Iversen
52 sider
229 kr.
QlturRebus

Les også om de andre bindene i serien:
Opptakten
Konsekvensene
De to gigantene
Eskalasjonen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *