Markedsplassen vender tilbake

Festivalkulturen kommer langsomt tilbake, også til tegneserie-Norge. På lørdag arrangerte Morten F. Thomsen messa «Nerdens Marked» utenfor KanonCon-butikken i Drammen.

Arrangementstittelen «Nerdens Marked» er ikke så avskrekkende som den kanskje en gang kunne vært. Blant besøkende som åpnet lommebøkene (eller, mer vanlig, Vipps-appene) og ville ha tegnet og signert i bøkene sine, fant man like mye ungdommer og barnefamilier som voksne samlere.

Messa dro muligens fordel av et varslet øsregn som uteble i Drammen tidlig lørdag ettermiddag.

I praksis fungerte NM som Thomsens KanonCon-festival, men uten intervjuer og andre sceneinnslag.  Selv om de fleste standholderne var samlere som hadde spesialisert seg på spill, leker og tegneserier (deriblant et utvalg fra KanonCons eget lager), var Egmont, Überpress og Outland også representert. Egmont gjennom forlagets garde av nye norske fantasy-fortellere: Malin Falch, Odin Helgheim, Dina Norlund, Charlotte Sandmæl og H. L. Phoenix. Toppspinn sendte Tommy Sydsæter, og Håvard Heggenhougen og Eddie Jensen kom på vegne av Überpress.

Alle disse signerte egne bøker, de fleste av dem ganske nye, Signering hos bokhandlerne er en viktig del av markedsføringen, særlig for Egmont, men har selvsagt vært vanskelig å gjennomføre siden våren 2020. De fleste som kjenner bransjen kan sikkert gjette seg til at køen avbildet ovenfor er Malin Falchs.

Hadeland folkehøgskole har fullført første året av «Manga og webtoons», som er Norges tredje tegneserielinje. Linjelærer Eden B. Melles, her med Erlend Wangen, var på NM for å markedsføre høgskolelinja og selge dens første antologi/fanzine «Zen-Ga 2020/2021»

Buskerud Folkehøgskole har derimot holdt på i flere år allerede, og publiserer årboka «Deadline» siden 2014/2015-kullet. Produksjonen har øyensynlig pågått for fullt også under pandemien; på NM hadde høgskolelinja tatt med fem ulike giveaways: Deadline for i fjor og i år, 24 Timers Maraton-antologien (den andre i rekka), «Hamburg 19/20» (den andre reiseantologien i rekka) og «Barnebokantologi 2019/2020».   

Ingen tegneseriefestival, -messe eller -markedsplass uten Lars Schwed Nygård og Ontonauts-prosjektet. Siden siste gangen festivaler med markedsplass var aktuelt, har Nygård og tegneren Pål Henrik Roska lansert del to av Ontonauts-historien «Shadow Trippers».

Etter å ha publisert gratisantologien Rakkan # 0 i fjor, slipper Outland Forlag nå Rakkan # 1 i salg. Redaktør Nora Fiskaa Ljøstad hadde stor nok tro på antologien til å ta med fire av de seks bidragsyterne til for å signere boka på Nerdens Marked. F.v. June Evelyn Svensli, Xaffie Flora Sarkol, Joiski (stående) og Mark Egan

Les også:
KanonCon hver dag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *