Sommerlesing med skolesmak

Spesialhefter har ikke samme tradisjon til sommeren som til jul, men noen prøver å holde liv sin egen lille tradisjon, eller skape en ny, for årstiden. Vi ser på Strand Forlags sommerlesing.

Pondus sommernummer (6/19) følger fjorårets eksempel fra Egmont med å presentere kommende nyheter i en utvidet 100 siders utgave. I år er det snakk om to reelle bonuser: En smakebit på «Sabotør: Operasjon Muskedunder», John S. Jamtlis frittstående oppfølger til fjorårets «Sabotør». Frittstående fordi serien skildrer sprengingen av kraftverket i Glomfjorden, Nordland, i 1942. Den hadde ingen ting med begivenhetene i «Sabotør» å gjøre, bortsett fra at det i begge tilfeller handlet om sabotasjeaksjoner i Norge under andre verdenskrig. Forhåndskikken tyder uansett på en spenstig historielekse med vakre nordlandske landskap som bakteppe. Den andre smakebiten er fra Hanne Sigbjørnsens fjerde bok (ifølge redaksjonen; den egenutgitte «Rum & Ruins» fra 2018 er da neppe talt med), «Ikke Tenk På Meg». Begge smakebitene er ledsaget av intervju med serieskaperen. En rekke andre nyheter, nåværende og kommende og fra alle forlag, er raskt oppsummert i en egen artikkel. Samholdstanken mellom de ulike tegneseriesjangrene holdes levende.

Operasjon Muskedunder

Ellers blir det en del fyllstoff i form av spesialhistorien fra Lunch tredjealbum «Team Spirit» (2012), og et utdrag fra det første Krüger & Krohg-albumet. Denne er geleidet av en tettskrevet artikkel som sikkert kan fylle huller i Krüger & Krohg-kunnskapen til de fleste, men som først og fremst stadfester at det ennå er for tidlig å vente seg noen nyheter eller hint om det tredje albumet.

Også til sommernummeret rakk Frode Øverli selvsagt å gjøre ferdig en tegning, en som skriker etter plakatopptrykk, for å markere Liverpools Champions League-seier.

Resultatet av Champions League-finalen feiret på Pondus’ pub, et utsnitt

Den redaksjonelle profilen til Strand Forlags Pondus er ellers fortsatt under utvikling, med en kort artikkel om mat og fotball og en liste over spillere med mat-navn. Men lesersidene er i alle fall kommet i full drift, og alle de regulære biseriene er godt representert.

Inkludert Storefri, som har fått æren av å være Strand Forlags første sommerhefte etter den store overgangen. Pressemeldingen kaller det sommeralbum, men jeg kaller det sommerhefte. I motsetning til de tidligere sommerspesialene fra Strand har «Storefri Sommeravslutning» et typisk julehefteformat på 34 stiftede A4-sider.

Som førstevalg av sommerspesial er kanskje ikke en serie om skolen ikke det mest opplagte. Var det en overgangsbonus for Marius Henriksen? Med boka «En Svak Toer» fullførte han sin kontrakt med Egmont i vinter, og gikk over til Strand.

I den tegneserien som tidligere har fått råde grunnen for sommerspesialer, Kollektivet, er det i alle fall veldig mye sommer og strand. I Storefri er det, som tittelen tilsier, sommeravslutning, og Marius Henriksen har laget en seks siders spesialhistorie om dette. Slutten er overraskende antiklimatisk, men gag for gag holder den et høyt nivå. Resten av heftet består av kronologisk blandete striper, med noe overlapping fra de tidligere samlingene. Ekstramateriale er noen sider med den obligatoriske Rutetid-kopien «Hurtigmat», samt en sammenrasket populærkulturell quiz med skoletema.  

Aspektet med sommeravslutning er ingen dum ide, så kanskje Storefri som sommerhefte kan fungere likevel, og én helside med sommertema er det blitt plass til ved siden av. Med tanke på temaet lurer jeg likevel på om ikke heftet burde kommet ut et par uker før fellesferien, heller enn å vente til «rushet» i bladhyllene ved månedsskiftet juni/juli. 


Pondus 6/2019
Av Frode Øverli + diverse
100 sider
79 kr.
Strand forlag


Storefri [sommerhefte] – Sommeravslutning!
Av Marius Henriksen
34 sider
65 kr.
Strand forlag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.