To lunsjbuffeter i året

Børge Lund er mannen som får jobben gjort, helt alene.  Lunch er aktuell med sin sjette bok, «Du jobber, vi ordner resten».

I fjor kom det to Lunch-bøker, og det ble antydet at anledningen var seriens tiårsjubileum.  Men også i år kommer Egmont visstnok til å følge dette mønsteret; i følge pressemeldingen er serien blitt så populær at det nå kommer to samlebøker i året. Jeg vet om en annen serie som også kunne trengt to slike i året for å komme litt mer a jour, men to Nemi-samlebøker i året står altså ikke på programmet.

Tittelen er inspirert av en ordning som Børge Lund i praksis har en smule forakt for, nemlig å delegere. «Å delegere er ikke en ekte jobb, det er det motsatte. (…) Problemet oppstår når man er en person som har for lite å gjøre, men likevel delegerer», skriver han i forordet (tradisjonen med å la en kjendis skrive forordet er noe som Lunch-bokserien ikke har tatt til seg ennå).

Med både Bache og Kjell til stede kan en sosiale media-session bare gå galt

På baksiden skrytes det ellers av «flere glitrende spesialhistorier som ble laget til Lunch-bladet». «Spesialhistorie» betyr her selvsagt en tematisk sammenhengende sekvens med striper som tydelig er formatert for å kunne trykkes i aviser senere.  Ordentlige spesialhistorier finner du i juleheftene. Uansett så er sekvensene, eller historiene om du vil, hentet fra Lunch-bladet 1-5/2014, samt fra sommeralbumet Pondus vs Lunch – Klovner i Kamp.

På en konferanse prøver Kjell å bruke omvendt psykologi på en overivrig inspirasjonstaler, til ingen nytte

Så hvor glitrende er de egentlig? Nesten like glitrende som serien som et hele. Børge Lund håndterer dette med å lage striper rundt «månedens tema» (et opplegg som bladet følger slavisk) bedre enn de fleste serieskapere. Men også for ham er det nok slik at de morsomste og smarteste ideene kommer når han ikke føler på presset om å komme i mål med en historie, men bare fabulerer rundt et tema.  Temaene er go-karting (som Lund får lite ut av); omorganisering og fagforeninger (en uendelig kilde til jobbrelatert humor, proft håndtert av serieskaperen); en Dilbert-aktig sekvens om sosiale medier som står for mange av de virkelige komiske høydepunktene i boka. Kjell får sjansen til å lage en kjøttbonanza-lunsj som motstykke til den nye helselunsjbuffeten, og går selvsagt helt av skaftet på en mest mulig kreativ måte (noe som heldigvis underspiller det uunngåelige «alt med måte»-budskapet). Senere drar han på dyr konferanse i en sekvens som tar disse på kornet og står for et par av bokas beste striper, selv om avsluttingen halter litt. Siste tema (fra sommerheftet) er fluefisking, men denne sekvensen er kort og uinspirert, til tross for at vi snakker om Kjells yndlingstema. En mye senere sekvens bladet håndterte dette på en langt bedre måte.

Ingen ting er tilfeldig i Kjell og Nicos verden

Altså er de vellykte temaene i flertall, og de virkelig morsomme stripene er også i flertall i boka. Ved siden av Pondus er det ingen norsk stripeserie som har et jevnere nivå enn Lunch. Det eneste jeg kunne ønske meg var litt flere kommentarer fra serieskaperen; disse er interessante, men veldig sporadiske.

 

Lunch – Du jobber, vi ordner resten (sjette bok)
Av Børge Lund
Forord av forfatteren
ISBN 978-82-429-5836-5
200 sider
349 kr. (veil)
Egmont

2 tanker om “To lunsjbuffeter i året

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *