I «Apokalypse snart» trenger hovedpersonen JensK en pause fra både teknologi og SoMe, og rømmer dermed til skogs, bare for å rekke tilbake før pandemien slår til.
Boka følger JensK gjennom oppturer og nedturer, eksistensielle kriser og selvsagt hverdagens mange utfordringer.
Vi møter JensK og familien hans, bestående av sønnen Gustav og hunden Brego, samt kollegene fra jobb og venner av familien, både to -og firbeinte. Det er ikke det største rollegalleriet, men det trenger det heller ikke å være. Vi blir godt kjent med de forskjellige personene og ser hvordan hver enkelt bringer noe eget inn i livet til JensK.
Jens K. Styve er en stigende stjerne i tegneserie-Norge. Han har vunnet Dagbladets stripekonkurranse i 2016, Pondus-prisen i 2018 og Sproingprisen i 2020. I fjor kom den første Dunce-hardcoverboken “Lut og kaldt vatn”. Årets bok heter “Apokalypse snart”.
Tittelen var visstnok bestemt før koronakrisen, selv om omslaget er tilpasset.
Voksen mann i krise er ingen ny trope i litteraturen, vi har sett dette utallige ganger før. Likevel føles Dunce annerledes. Styve unngår å fremstille hovedpersonen som nok en taper uten kontroll på eget liv, selv om han har sine nedturer hvor ting ikke alltid går hans vei. JensK prøver å ordne opp, noen ganger går det og andre ganger ikke. Han er en karakter med mye dybde og en person du blir glad.
Jeg falt spesielt for skildringene fra arbeidshverdagen til JensK. Dialogene mellom kollegaene er lett å kjenne seg igjen i. I min absolutte favoritthistorie skal Gustav skal jobbskygge sin far, og treffer virkelig en nerve ved å påpeke hvor uproduktive vi alle kan være i løpet av arbeidsdagen.
Jens K Styve mestrer det tradisjonelle stripeformatet. Det er mye som skjer i stripene uten at det blir rotete eller uoversiktlig. Fargene er sterke og tydelige, og rike på detaljer. Både ansiktsuttrykk, kroppsspråk og detaljer i omgivelsene gir Dunce noe helt eget.
Navnet på serien henviser til det engelske ordet “a dunce”. En person som ikke evner å lære, har en kjegleformet hatt på hodet, en såkalt «dunce cap» og blir satt i skammekroken på skolen som straff for dårlig oppførsel, en klassisk tegneserietrope. Ikke så ulikt hovedpersonen JensK, men jeg har inntrykk av at han i det minste prøver å lære av sine egne feil.
Dunce er en serie uten de store punchlinene eller de tydeligste vitsene, til stripeserie å være. Noen striper har mye tekst og andre har lite. Dunce er sånn sett en tegneserie du bør stoppe opp og reflektere litt rundt underveis, og jeg skal innrømme at jeg ikke umiddelbart tok alle poengene selv.
«Apokalypse snart» er en vittig bok om opp og nedturer, store kriser og de små gledene i livet. Absolutt en serie jeg gleder meg til å se mer av. Hittil har undertegnede bare fulgt serien i bøkene, men nå frister det å følge litt mer aktivt med.
Dunce – Apokalypse snart
Av Jens K. Styve
Forord av Siri Dokken
172 sider
299 kr.
Egmont
Les også:
Anmeldelse av «Lut og kaldt vatn»
Hvordan skaper Dunces tegnestil og detaljbruk i Dunces striper en spesiell leseopplevelse?
Hvordan beskrives forholdet mellom JensK og sønnen hans, Gustav, i boken?
Hvordan viser Dunces striper hverdagslige arbeidssituasjoner som leserne kan relatere seg til?
Hvordan skiller stilen og formatet til Dunces striper serien fra tradisjonelle tegneserier?
Hva betyr tittelen \»Apocalypse Soon\» og hvorfor har omslaget blitt tilpasset for å passe COVID-19-pandemien?