Andreas Iversens store krigsheltprosjekt er utsatt til neste år, men han kan love at i år blir det jul i Grimsrud.
Andreas’ største enkeltstående tegneserieprosjekt til nå er «Blokk til blokk», en 200+ siders biografi om hip hop-artistene Castro, Don Martin og Fela, basert på deres musikalske teaterforestilling. Serietegneren hadde vært på tegneseriekurs på ungdomsklubben Agenda X. Der jobbet to av dem, de ble godt kjent, og Andreas ble invitert til en konsert de hadde i Skien, i samband med en Norgesturné. Det hendte i november 2020, midt i tjukkeste pandemitid. -Så ble jeg egentlig veldig giret av tanken på at dette kunne bli en kul tegneserie, forklarer han. De begynte på en liten pitch som de deretter sendte til Cappelen Damm.
Flyktig musikksmak
Så satte han og teamet så smått i gang, men han kom ikke ordentlig i gang med tegnearbeidet før sommeren 2021. For selvsagt måtte serietegneren først gjøre mye research på de enkleste ting, fra hvordan det så ut på ungdomsklubben på Romsås i 1990, til hvordan en leilighet så ut på Haugenstua. For det er jo ikke hans historie, ikke hans oppvekst. Selv kommer han fra Langesund.
Andreas brukte manuset til forestillingen som forelegg, og tilrettela dette til tegneserie. Artistene kom med masse konsultasjoner, men de ga ham også stor frihet og tillit. -Jeg har rent ned inboxene deres med spørsmål på hele tiden, forsikrer han. -Om sånne små detaljer for å prøve å få ting mest mulig riktig. Hovedsaken var at dette ble en historie som de kunne stå inne for, at det var sånn de selv opplevde det.
-Jeg har aldri lagt min identitet opp mot noe musikk, forteller tegneren om hvilket forhold han hadde til sjangeren på forhånd. -Men det nærmeste jeg kom var tidlig i 20-årene med hip hop. Det beit seg aldri sånn fast at jeg begynte å kle meg på en viss måte, men det er det jeg har hørt mest på, og har vært mest inne i. Men jeg er veldig flyktig i min musikksmak.
Ren Rubikon-tegneserie
Andreas har jobbet med mye forskjellig, og en stund laget han stripeserien «Nobelkomiteen» med Anders Bortne i bladet Lunch. Men dersom han har noen signaturserie, er det Edward Rubikons Mysterier, som han tegner illustrasjoner og tegneseriesegmenter til etter Aleksander Kirkwood Browns historier. Det kommer ei ny Edward Rubikon-bok i år, kan han røpe (den siste var i fjor høst). Tittelen er «Julebukkene», og den blir gitt ut i november. Men denne er litt annerledes. For det første blir den kortere, mellom 30 og 40 sider, for det andre blir den en ren tegneserie. Formatet blir også større. I det hele tatt blir det som en slags julespesial, noe som jo også tittelen bærer bud om. For han som tegner blir arbeidsmengden omtrent den samme, mener Andreas. Men siden han tegner alt som en tegneserie denne gangen, blir historien uten de vanlige «pausene» som en kapittelbok med prosatekst medfører. Så det gjelder å få en fin flyt.
Går Jamtli i næringen
-Det har vært en drøm for oss å lage et julealbum, legger Kirkwood Brown, som også var til stede under samtalen, til. Av tegneserier er forfatteren mest opptatt med å skrive videre på Bergtatt, som begynte i fjor, og med en oppfølger til «Skare». Begge oppfølgerne kommer i år.
Andreas på sin side har et nytt stort prosjekt på gang -Jeg beveger meg litt inn på Jon [Jamtli] sitt territorium, begynner han. Vi snakker om biografien til en kjent norsk motstandshelt. Tegneserien skulle være ute i august i år, men er utsatt til 2024. Den blir svær, lover han, mellom 170 og 200 sider. Jeg vil ha den så bra som mulig, så jeg kan ikke forhaste meg.
Forsidefoto: Trond Sätre
Les også:
Anmeldelse av «Blokk til blokk»
Anmelderindeks for Edward Rubikons Mysterier