Helt splitter nye nye tider

Det er alltid nye tider i næringslivet. Tittelen på den seneste Lunch-samlingen, «Den nye normalen», er således alltid gyldig.

Denne sekstende boka i samlingen er frontet av hovedsegmentene fra Lunch # 10/21, 3/21, to fra 4/22, 8/21, 2/21, 9/21 og 6/21. I det hele tatt, 2021 var vel året da vi først begynte å få klare inntrykk av hvordan pandemien kom til å endre på normalen.

Få ting er mer gjenkjennelige for meg som kontoransatt enn når Thorsen i denne boka erklærer at «det er nye tider» og «vi må tilpasse oss». Passende nok fra det kronologisk nyeste segmentet. At det stort sett var nye tider før også, er irrelevant. Med pokerfjes forklarer mellomlederen at ja, men nå er det «helt splitter nye nye tider». Han har vent seg til at slik er nå engang presentasjonskulturen, og tar den ut i sin ytterste logiske konsekvens.  

AI-kuppforsøk

De splitter nye tidene som han i dette tilfellet snakker om, innebærer avskaffelse av åpne kontorlandskap. Slike trender er ganske tidløse; de går i sirkel. Samtidig fanger boka også opp noen mer tidstypiske trender. Boka starter med et segment om kunstig intelligens (AI). Ingen kan vel påstå noe annet enn at det er lett å finne på vitser om dette fenomenet. Men Børge Lund har som ingen andre norske stripetegnere evnen til å finne de smarteste og ofte mest uventede vinklingene på et nytt tema i tiden. At AI ennå har i seg uant rike muligheter for videre humoristisk dissekering, gjorde Lund klart nylig, da han laget et nytt segment om temaet i seneste nummer av bladet, med nye innfallsvinkler.  Som vi ser i ettertid, var han altså forut for seg selv også. Temaet har også inspirert forordet; i det hele tatt har vi neppe hørt det siste om AI fra denne kanten.

Opprør mot ekspertisen

Ekstra interessant er segmentet fra # 2/21, fordi det fanger opp mange viktige og allmenngyldige poeng om vår tids opphøying av influensere og andre synsere. Kjell får mast seg til en tittel – «stakeholder» – i Nicos nye prosjekt. Rollen er teknisk sett uten makt, men på typisk Kjell-vis setter han straks i gang med å utnytte den til å kreve medbestemmelsesrett i prosjektet, snakker Nico i senk, og starter en folkebevegelse intern på kontoret. Når Børge Lund på denne måten portretterer kontoret som et samfunn i miniatyr, er resultatet, som ofte før, Lunch-satire på sitt fineste. I denne samfunnskonteksten er konklusjonen på segmentet også perfekt.  

Nico ser framover

Også en mulig potensiell klassiker (om et dessverre mer tidløst tema) er det påfølgende segmentet der Nico får påvist kreft. For ikke å gjøre det melodramatisk eller smakløst fokuserer Lund på tida etter behandlingen, når Nico – tilsynelatende – er utenfor fare, og vender tilbake for å reflektere over hvordan hendelsen har påvirket ham i det daglige. Uansett er kreft selvsagt et veldig kinkig tema å ta opp i en humorserie, og Lunds smidighet gjør like godt inntrykk som poengene hans.

Et sted vel verdt å gi opp forhandlinger for

«Den nye normalen» er ellers metodisk sesongbetont, da den tidlig kommer inn på påsken, og slutter med sommerferien. Påskesegmentet gir ytterligere innsikt i Kjells personlighet, da vi får oppleve hvor primitiv den kjære hytta som han hadde det så travelt med å komme hjem til, egentlig er. Motivet hans for å invitere kollegene på hyttetur er å fylle opp proviantlageret gjennom et spleiselag, men tydeligvis er han også oppriktig glad i den håpløse rønna. Den samme holdningen redder ham gjennom en mer utspekulert plan om å hacke yr.no for å styre aktivitetsnivået på kontoret med falske værvarsler.  For dette blir han straffet med å tvinges til å ta ferie i ei uke med elendig vær. Men siden Kjells foretrukne ferie er fisketur i øsende regn, lurer han karma igjen, og kommer triumferende ut av en situasjon, enten han har fortjent det eller ei.

Og det er alltid normalen, om metodene er nye. Også i repetisjonen finnes det friskhet.

Lunch, sekstende bok – Den nye normalen
Av Børge Lund
Forord av forfatteren
192 sider
399 kr.
Strand Forlag

Les om de andre bøkene i serien:
Endringsglede
Bare start møtet uten meg
Jobber med saken
Du er mjuta
Sette meg på kopi
Har du to minutter?
Den mailen har ikke jeg fått
Kan vi ta det på mandag?
Du jobber, vi ordner resten
Ikke for å være negativ (gruppeanm.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *