Kjærlighet innen rimelighetens grenser

Hva er egentlig denne kjærlighetsgreia? Serien «Forelska?» prøver for så vidt å gi svar, men som det framgår allerede av tittelen, dens kall er helst å spørre. 

NB! Denne anmeldelsen inneholde noen spoilere.

«Forelska? – Hjertets hemmeligheter» er den nyeste fransk-belgiske tegneseriesatsingen fra et norsk forlag, og ingen som tar et blikk på tittel, undertittel og design, kan misforstå hva den handler om.  Dette er en romantisk komedie for unge jenter. Passende nok er den skrevet av et par, franske Bertrand Escaich og Caroline Roque, under det felles psevdonymet BeKa, mens tegningene er av italienske Martina Mura, alias Maya.

Settingen er en vanlig ungdomsskole (for det meste), der hovedpersonene, bestevenninnene Lina og Gabrielle, prøver å finne ut hva det egentlig vil si å være forelska. Gabrielle har hatt kjærester, Lina påstår at hun har hatt kjærester (det har hun åpenbart ikke), men ingen av dem har kjent gnisten. De begynner å gjøre undersøkelser, med loggbok og det hele, for å finne ut av hva denne kjærlighetsgreia egentlig er. 

Charlie i fullt tabloidmodus

 «Forelska?» er et enda tydeligere manga-frieri enn hva vi pleier å se fra fransk-belgiske tegneserieforlag. I alle fall til manga-lesere av typen unge og kvinnelige. Tegningene er stiliserte og todimensjonale, og følger en streng mal. Fargene er lett og lyse. Hver bok er på 100 sider (denne norske utgaven er altså ikke to tradisjonelle tegneseriealbum slått sammen, som vi har sett eksempel på før fra Fontini). Alt er ordnet for at leseren skal gli behagelig gjennom hele boka.

Serien har en helt annen tittel på fransk, «Coeur College». Endringen er en forbedring av flere grunner. For det første forsvinner bokstavrimet i norsk oversettelse. For det andre ville «Hjerteskolen» ha hørtes ut som en klisjéaktig bokklubbserie fra 90-tallet. For det tredje sier tittelen «Forelska?» (med et veldig viktig spørsmålstegn på slutten) mye om hovedpersonene sitt forhold til tema. Den er nær fullkommen.

Forelska med og uten spørsmålstegn

Serien selv er kanskje ikke like fullkommen, men en venner seg fort til den episodiske strukturen, og historien har tilstrekkelig med røde tråder til å føles som en tegneserieroman. Litt usannsynlig er det kanskje at alle som Gabrielle og Lina snakker med, åpent (eller bare litt nølende) betror seg til dem, men det godtar jeg som et plottdrivende element. Den rebelske goth-jenta Adele gir dem i alle fall en klar begrunnelse. Alvor og komedie er nøye proporsjonert, med seriens uoffisielle tredje hovedperson, sladdersentralen Charlie, og super-ultra-bestisene Leah og Thea som bærende humoristiske element. Charlies ego og melodramatiske væremåte står i strålende kontrast til de to mer tilknappete hovedpersonene, selv om det også betyr at hun må skrives midlertidig ut av historien når den tar en mer seriøs vending.  

Adele har gode grunner til å trekke seg tilbake etter skolen

Forsøkene på å være seriøs gir stort sett gode resultat, de også. Høydepunktet er historien til, og rundt, Adele. At skolens mest populære jente, Pia Parasoll, er en skapnerd som er mer opptatt av astrofysikk enn av gutter, er ikke en dum subversjon, selv om det ikke er helt overbevisende når hun hevder å aldri ha møtt en gutt hun kan snakke astrofysikk med. Men selv om fortellingen gjør et poeng av at Gabrielle har problemer hjemme, lurer jeg på hvorfor vi får aldri se eller høre foreldrene krangle (vi ser ikke en gang faren hennes i første bindet).

Seriens store styrke er at den aldri blir for ambisiøs for sitt eget beste, Modenhet og innsikt er til enhver tid på et barns (eller i alle fall en tweens) nivå. Selv historiens store vendepunkt, når Lina får en kjæreste selv, er lite klimatisk. Og akkurat dette føles helt riktig i en serie om det å ikke helt forstå kjærligheten. Noen ganger holder det at en prøver.


Forelska? – Hjertets hemmeligheter
Skrevet av BeKa, tegnet av Maya
Oversatt av Cecilie Weiss-Andersen
108 sider
299 kr. (veil.)
Fontini Forlag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *