Hvilke av de store stripesamlingene er best til deg selv, og hvilke er best som gaver?
Selv om tallet på hardcoversamlinger har minket, og Pondus kanskje er den eneste sikre bestselgeren, har vi sett flere stripesamlinger denne bokhøsten. Med Pondus vet du hva du får – én stripe per side av den serien som alle vil ha – men alternativene er ofte mer interessante.
I innspurten til julegavehandelen har Serienett kikket på noen av de andre stripesamlingene, og vurderer dem ut fra to kriterier: Hvor bra lesing de er, og hvor bra de fungerer som gaver.
Lunch, attende bok – Bare trykk godta på alt
Av Børge Lund
Forord av forfatteren
188 sider
399 kr.
Strand
Bind 18 er en av de beste Lunch-bøkene på lenge, og jeg tror en viktig grunn til det er at serien føles ensembledrevet mer enn noensinne her. Ganske lenge var serien delt mellom Kjell og Nico, med Thorsen som en ulykksalig tredjepart, mens de andre figurene fikk anledning til å skinne litt innimellom. Nå er de mer likestilte, fortsatt med Thorsen som limet som prøver å holde alt sammen. Ikke minst føler jeg at Linn og Vanessa har en klarere rolledeling, og at – spoiler! – Linns framtidige stilling som daglig leder til en viss grad forberedes her.
Satiren trenger ikke alltid å være spesielt sofistikert for å fungere, heller. En sekvens der agurkskiver brukes som en metafor for inflasjon er en av de mest vellykkede og treffende jeg kan huske å ha lest fra den kanten.
Svakest er en sekvens, en slags feriespesial til påske, mot slutten der Kjell kjøper nytt skiutstyr. Den går i sirkler og tar liksom aldri av. Mye bedre er feriespesialen som kommer helt til slutt, «Juletorsken».
Bra lesing? Dette er Lunch på (i alle fall veldig ofte) sitt beste, så ja definitivt.
Bra gaveide? Middels. Dette er attende boka i rekka, tydelig merket som så, og dermed føles den liksom som en publikasjon for samlere og spesielt interesserte, selv om tema og vitser burde være allmenngyldige.
Dunce – Maskiner som kverulerer
Av Jens K. Styve
Forord av Inga Strümke
194 sider
399 kr.
Strand
Den femte Dunce-hardcoverboka tar for seg serien i en overgangsperiode. Styve tok en sabbatsperiode for å jobbe med et mangaprosjekt, og et av resultatene var at Dunce-serien fikk en ansiktsløfting. Han ga også en ny rolle og, som et logisk resultat av den teknologiske utviklingen, en ny personlighet til husholdningsroboten, nå best kjent som AI-roboten. Satire over KI er lett å lage, men å skille seg ut fra mengden her er vanskelig. Jens K. Styve greier seg bedre enn de fleste, kanskje enda bedre enn ovenfor nevnte Børge Lund. Men selvsagt har ikke alle lagt opp serien sin slik at de faktisk kan gjøre Kunstig Intelligens til en egen figur med en egen personlighet.
Nettopp det har vist seg å være Dunces store konseptuelle styrke – Den er fabulerende, men fantasien er underlagt visse selvpålagte regler som serieskaperen alltid passer på å følge. Visse tema går igjen eller strekker seg langt i årets bok; i tillegg til KI er det særlig snakk om mørketida, snø, dorullteater, og påminnelser om at Brego er en fuglehund. Jeg kan med glede slå fast, nå som jeg har lest stripene samlet og i kontekst, at Styves evner til variasjon og fornyelse innenfor tema, er større enn noensinne. Her er det mye å oppdage ved gjentatt gjennomlesinger, både av detaljer og underforståtte betydninger,
«Maskiner» har også en betydelig mengde med materiale i tillegg til stripene. Først og fremst den forlengede juleheftehistorien fra 2022, men også mangaspesialen «Siste dråpe», noen kortere jule-og vinterspesialer, og et intervju som setter mye av både stripene i boka, og Dunce generelt i en særs opplysende og fascinerende kontekst.
Bra lesing? Ja! Jens K Styve var inne i en svært inspirert periode her. Men det har han for så vidt alltid vært.
Bra gaveide? Variabel. Denne boka er for fansen, i enda større grad enn den siste Lunch-boka, så dersom du leter etter en gave til en mottaker som ikke er godt kjent med Dunce fra før, bør du begynne med en av de tidligere bøkene.
Skavlans Samlede – Din stund på jorden
Av Fredrik Skavland
Forord av forfatteren
499 kr.
300 sider
Strand
Ikke en komplett samling, antyder forlaget, men nærmere kommer vi nok ikke. I tillegg til hundrevis av vitsetegninger inneholder denne boka mye upublisert materiale; skisser og skrablerier som ofte viser seg å gi mening likevel.
Skavlans humor er kanskje ikke unik; I årenes løp har vi har sett mange av disse enruter-seriene i det helt nylig nedlagte Rutetid. Riktignok er det få av dem som holder en like høy kvalitet som Skavlan. Han har denne gjennomgående evnen til å sette både konkrete og generelle tendenser i et annerldes lys. Han fanger både tidsånd og menneskeånd mye bedre enn Frode Øverlis mange Rutetid-kopister, og seriene hans er en av få enrutere som vi kanskje faktisk trenger.
Noen av poengene, særlig sosiale medier og moderne digitale hjelpemidler er lettvinte, eller i alle fall noe som hvem som helst kunne kommet opp med («Kanskje tannfeen har vippset meg i stedet?»). Andre er tilsynelatende lettvinte, helt til du innser at du faktisk ikke kan huske å ha hørt dem før («Hva er egentlig ‘mansplaining?’»). Skavlan har veldig gode observasjonsevne, en helt essensiell egenskap for en humorist, uansett medium.
Med et gag per side er boka ganske raskt gjennomlest, så prøve å porsjonere denne ut for maks utbytte.
Bra lesing? Så lenge du ikke forventer å bli underholdt i mange timer, ja
Bra gaveide? Perfekt! Praktfull innbinding, passe dyr, ekstra stor og tjukk, poetisk tittel og ditto forord, kjendisforfatter, og full av gullkorn du kan lese høyt for selskapet litt utpå julekvelden, til kaffen og konjakken