Alt du lurer på om nordlyset

Leah Laahne har omsider fått en bok ut av sitt mangeårige tegneserieprosjekt «Guliver & Bo». Den er som en godteributikk for øynene, men kan det bli for mye av det gode?

«Guliver & Bo» har vært en lang reise for forfatter Leah Benedicte Laahne. Hun oppdaget at tegneserieformatet var noe for henne da hun studerte film i London. Storyboards som lages for å finne blant annet kameravinkling til en film minner litt om oppsettet til en tegneserie og dette ble en måte Laahne likte godt for å formidle budskap. Men veien er lang og lærekurven bratt. I 2015 ga forfatteren ut den første utgaven av «Guliver & Bo» på egenhånd, og fikk solgt det inn til noen utvalgte utsalgssteder. Streken har endret seg en del siden den gang, men karakterene er den samme. Den gangen var det Thor Heyerdahl som handlingen dreide seg om. Denne gangen er det nordlyset, Sapmi-samfunnet og Kristian Birkeland som er fortellingens nøkkeltema.

Mysteriet starter med mennesker som blir forvandlet til gullstatuer

Boken, «Nordlysets hemmelighet», er den første i en planlagt serie. Vi møter Guliver, en ekstremt intelligent skapning fra en fremmed planet som en dag kræsjet i hagen til Bos mormor. Og siden har han blitt værende og vært Bos aller beste venn. Bo på sin side er en spretten og nysgjerrig liten jente som elsker å dra på eventyr. Når det viser seg at Fetter Petter og mormor blir forvandlet til gullstatuer på samme dag, selv om mesteparten av Norges langstrakte land skiller dem fra hverandre, er det tydelig at noe må gjøres. Og det litt fort.

Fortellerstemmen gir litt Brødrene Dal-assosiasjoner og denne dekker reisetiden fra sør til nord med en veldig fin og ektefølt intro til, og hyllest av, Sameland. Når vi kommer frem møtes vi av politisjefen som snakker på klingende finnmarksdialekt. Dette gir en autentisk følelse til fortellingen. Etter hvert som etterforskningen skrider frem møter vi mannen som er best kjent for å ha prydet de gamle 200-kronerseddlene, Kristian Birkeland. Han er forsker og ekspert på Nordlyset og vi får høre mye om hans liv og hva han oppdaget. Det er hele tiden Bos nysgjerrighet og Gulivers kunnskap som fører historien videre.

Tilleggsinformasjon er det mye av

Mitt førsteinntrykk av boken er at den er som å gå inn i en stor godteributikk. Den er fargerik, fristende og leken, men samtidig litt forvirrende. For hvor skal jeg se? Hva har jeg lyst på? Coveret er fullt av farger og fonter som kjemper om oppmerksomheten min. Samtidig er det så mange detaljer her at jeg ikke greier å finne fokus helt. Dette blir et gjennomgående problem i boken for min del, det blir rett og slett så mange detaljer både i tekst og bilde at jeg sliter med å få med meg alt. Boken er stapp full av kule detaljer som fortjener å skinne for seg selv, men som dessverre drukner i overfloden. Derimot kan det jo argumenteres for at boken dermed tåler ganske mange gjennomlesninger. Du vil alltid oppdage noe nytt.

Med Gulivers hjelp er det kort vei fra familiens idylliske «Mummihus» til hvor som helst

Tydeligvis har forfatteren satt seg godt inn i det hun skal skrive om. Historien har mye fakta, fotnoter og i det hele tatt veldig mange detaljer. Og om du ikke syns du fikk vite nok gjennom tegneserierutene er det masse tilleggsinformasjon på slutten av boka. Fakta flettes fint inn i historien og gjør at det føles nyttig og lærerikt å lese. Samtidig er det stor underholdningsverdi i hovedpersonenes samspill. Vitenskap møter magi i denne elleville historien. Her har vi en forfatter som bobler over av fortellerglede, men selv mener jeg hun fortsatt kan jobbe litt med formen.

Guliver & Bo 1 – Nordlysets hemmelighet
Av Leah Laahne
60 sider
279 kr.
Forlagshuset i Vestfold

Les også:
Intervju med Leah Laahne
Anmeldelse av «Guliver & Bo – Hvorfor viser månen samme si’a hele ti’a?»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *