Et overfylt skap

«Foreldreskapet» er en ny bok fra Therese G. Eide; skaperen av stripeserien «Intet nytt fra hjemmefronten». Boken er tidvis fin og morsom, men kanskje litt forvirret rundt sin egen eksistens.

Den består av fem deler som beskjeftiger seg med de ulike stadiene i et liv rett før og etter at et barn kommer til verden. Dette er for det meste nytt materiale fra Eide, iblandet stripeserien som går fast i diverse aviser og seriehefter.

Mere enn én gang har jeg ledd hjertelig av denne boka, som oftest av enkeltstripene, et format som Eide stort sett behersker godt. De enkle, men uttrykksfulle figurene har masser av sjarme og høy underholdningsverdi i seg selv. Karakteren, som er basert på tegneserieskaperen selv, forteller om sin reise inn i morsrollen og litt om betenkelighetene sine ved valget om å få barn. Underveis møter hun flere versjoner av seg selv, den sekstenårige og seksårige versjonen som har ulike perspektiver på livssituasjonen hovedkarakteren befinner seg i. Den rebelske sekstenåringen synes barn er teit, men kan gå med på å få barn når hun innser at det er som «å vrenge kroppen sin for å vise fingeren til dommedag», noe som er «egentlig ganske punk». Seksåringen er mest nysgjerrig på om det er «sant at navlen detter av». Møtene mellom den nåtidige hovedkarakteren og de ulike versjonene av henne er fine sekvenser.

Likevel er det noen småting som irriterer. Mest åpenbart er at korrekturleseren dessverre har sovet på jobb, og flere grammatiske feil har fått stå urørt. Videre virker det som om Eide tidvis er usikker på egne poeng og bruker tid på å forklare eller ufarliggjøre poengene sine ved å skrive små forklaringer nederst på siden som er ment å være morsomme. Strukturen er også noe forvirrende og kaotisk, med hopp i tid og noen steder blir jeg usikker på hvilken replikk jeg skal lese først. Kanskje kunne det vært et formmessig grep for å speile tilværelsen som trebarnsforeldre, men jeg tviler litt på at det var intensjonen.

Boken er veldig lett å lese, både visuelt og tekstlig. Kanskje er den for lett? Selv fødselen var en smertefri leseropplevelse. Store tema blir berørt, som det å være forelder, fødsel, og ønsket om å gi sine barn den beste barndommen og all den kjærligheten en makter, og ikke minst den uoffisielle konkurransen det er å ha det beste svangerskapet, den beste fødselen, den beste babyen, den beste kjønnsnøytrale barnevogna, osv. Dessverre savner jeg litt mere smerte og dypdykk i denne boka, og da pleier humor å være det beste verktøyet.

Av og til får jeg inntrykk av at Eide er for redd for å tråkke på noens tær, og hun tematiserer faktisk dette flere ganger, for eksempel ved å skrive «Trigger warning» før illustrasjonene hennes av fødselen, som var alt annet enn en trigger og heller ikke ekstremt unormal. Vi blir alle eksponert for fødsel og smerte gjennom TV og internett, hvorfor skal denne tegneseriesekvensen være så mye verre? Hun tematiserer også andre mødres potensielle vrede og sjalusi over hennes eget forholdsvis lette svangerskap. Her er det mye å ta i, og Eide burde ikke være redd for å lage litt mer humor eller dykke litt dypere inn i dette, og andre fødsels-/barnerelaterte aspekter.

«Foreldreskapet» virker å være litt forvirret rundt sin egen raison d’être. Handler den om å bestemme seg for å få barn? Å få barn og føde dem? Å ha barn? Tusen bøker har blitt skrevet om hvert av disse temaene, og kanskje har Eide og boken gapt over for mye. Egentlig er det masse uutnyttet potensiale i boken, og morsomme ideer som kunne vært utdypet mer. Eide virker å være klar over forvirringen til en viss grad, for bokens bakside er ment å være «en bruksanvisning for denne boken», men den gjorde meg egentlig ikke noe klokere.

Boken er fint tegnet og lettlest med en god del morsomme øyeblikk, men dessverre blir leseropplevelsen min forstyrret av skrivefeil og forvirrende oppsett. Eide vil gjerne slå alle mulige fluer i én smekk, og i prosessen blir det altfor mye bredde, og litt for lite dybde.


Intet nytt fra hjemmefronten – Foreldreskapet
Av Therese G. Eide
168 sider
299 kr. (veil.)
Egmont


Les også:
Anmeldelse av første Hjemmefronten-bok
Anmeldelse av «Koronadagbøkene»
Intervju med Therese G. Eide om «Foreldreskapet»

1 tanke om “Et overfylt skap

  1. Har ikke tenkt på disse små «innvendingene» du nevner før (har heller ikke lest boka ennå, forsåvidt, men lest en god del av denne serien de siste åra). Uansett, så må jeg berømme Eide for at hun har klart å lage en serie om det å være småbarnsforelder, som *ikke* bare gjentar de samme vitsene vi har hørt i hundre andre «småbarnsforeldreserier.» Selv om «familieliv» er et godt brukt konsept i serieverdenen, så har hun virkelig en egen stemme. Og det sier jeg som en som ikke er forelder selv, engang…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *