Fantastisk vitenskap

Serien er satt i en fremtid som er såpass fjern at teknologisk utvikling like gjerne kan ha gått fremover som bakover, sier tegner/forfatter Lars Henrik Eriksen, som i høst debuterer med «Jakten på evighetsmaskinen», første bind av tegneserien «Oppfinneren»

Serien blir den femte i Egmonts rekke av nye fantasybokserier for barn og ungdom (etter Nordlys, Ragnarok, Dragens Øye og Arkin). Hovedpersonen, oppfinnerspiren Kobolt Kogg, bor sammen med moren sin på en liten øy der beboerne livnærer seg av jordbruk med hjelp av kjempeskilpadder. Alle er fortrolige med sin plass i den rolige landsbyen, med unntak av Kobolts bestefar. Han er øyas store oppfinner, og ser aldri ut til å la en sprø idé kunne bli liggende i skuffen. En dag utforsker Kobolt og hans gode venn Linnea en av bestefarens maskiner helt alene. De mister kontrollen og forårsaker en eksplosjon som rammer dem begge. Kobolt havner i rullestol. Han er likevel fast bestemt på å oppnå drømmen om å bli en oppfinner.

Før den fikk sin nåværende, ganske direkte tittel, hadde «Oppfinneren» arbeidstittelen «Radioaktiv!» -Hendelsesforløpet har endret seg såpass mye gjennom prosessen at den sårt trengte et navnebytte, forklarer serieskaperen, og «Oppfinneren» føltes enkelt nok til at man kan få en pekepinn om hva det handler om.

Lars Henrik fikk bokkontrakt etter å ha deltatt i Egmonts tegneseriekonkurranse i 2018. Serieskaperen planlegger mellom sju og ni bind, avhengig av hvordan historien utspiller seg.

Denne skribenten har brukt begrepet «fantastisk vitenskap» for å prøve å definere hva slags tegneserie «Oppfinneren» skulle vise seg å være. Lars Henrik synes dette er en ganske god beskrivelse. Serien er satt i en fremtid som er såpass fjern at teknologisk utvikling like gjerne kan ha gått, med serieskaperens egne ord, fremover som bakover. Dette gjør det kanskje til en slags blanding av science fiction og fantasy, mener han, og gir ham som forfatter friere spillerom til å leke med hvordan mennesker og dyr har tilpasset seg med tiden.

-Jeg har så mange rare tanker og idéer i hodet at de bare måtte ut, og «Oppfinneren» er summen av flere ting som interesserer meg, fortsetter han. Han har også lenge hatt lyst til å fortelle en historie hvor hovedpersonen besøker en rekke interessante og merkelige steder.

Maskiner og vitenskap fanger ham mer enn riddere og magi, så da var det naturlig at serien gikk i den retningen.

Første bind av serien, «Jakten på Evighetsmaskinen» skulle vært ute i 2020. Forsinkelsen skyldes at serieskaperen tok ingeniørstudier samtidig som han jobbet med boken. Videreutdanning og tegneserieproduksjon er begge tidkrevende affærer, så utsettelser og nøye planlegging har vært nødvendig for å få alt til å gå opp. Lars Henrik har en bachelorgrad som byggingeniør, og tar en mastergrad i konstruksjonsteknikk. Muligens kan studiene også være ham til hjelp som tegneserieskaper. -Utdanningen min har lært meg å tenke mer gjennom hvordan ting henger sammen, mener han, – og hva som ligger bak kulissene på store prosjekter.

Fr før av har Lars Henrik har en tett forbindelse til Egmonts fantasyprosjekter gjennom et livslangt vennskap med Ragnarok-skaperen Odin Helgheim.  I de siste årene har de hatt utallige tegne- og idémyldringsøkter, hvor de har diskutert og delt idéer med hverandre. -Vi inspirerer hverandre til å bli bedre tegnere og historiefortellere, og jeg tror at om det ikke var for disse øktene, hadde ikke Oppfinneren vært det den er i dag, konkluderer han. De har aldri laget noen serie sammen, men har snakket om muligheten for et samarbeid i fremtiden.

«Jakten på evighetsmaskinen» blir lansert i september, omtrent på samme tid som serieskaperen er gjest på årets Raptus-festival, sammen med flere av de andre som inngår i Tormod Løklings sekkebegrep «Nordic Manga». Det er godt mulig at han stikker hodet innom OCX også.

https://www.instagram.com/larsmallow/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *