Episode fire: et nytt håp

Bukkekrigernes finale fortsetter i det gode sporet som er trukket opp. Solid historie, gode karakterer i et levende univers.

Bukkekrigerne bind fire, «Avgrunnen», starter umiddelbart etter hendelsene i forrige bok. Liam, Molly og Sara hviler ut i Hundelandsbyen, hvor de treffer på Adam, Liams bror. Den onde, mystiske sykdommen fra tidligere brer seg som en pest i de sårbare samfunnene herjet av en langvarig krig ingen av bokens hovedpersoner helt forstår. Litt av historien lærte de av eldstemor og far til Liam mot slutten av forrige bok, innesperret i gudenes gravkammer. Disse fnuggene av kunnskap er nok til å stille de rette spørsmålene ved de voksnes handlinger i starten av denne. Dermed går teppet opp for en siste reise.

Det fins ikke piller mot møkkete vann

Bukkekrigerne bind fire, Avgrunnen.

Den ti år lange krigen viser seg å ha tatt slutt for en tid tilbake, erstattet av noe mørkere og ondere som ingen helt har grepet på. Kongen, mannen som de foregående bøkene har ansvarliggjort for krigen er herjet av den og fremstilles nå som en impotent stakkar som nå overkjøres av sine rådgivere som helst meler egen kake før de legger to pinner i kors for andre. Barna skjærer igjennom, ved hjelp av tykkslekt de har funnet på veien, og forserer hovedstadens murer på jakt etter en kur for alt.

Dager fins i alle farger - også grå

Historien ender godt, men prøvelsene er store for den lille flokken vi har fulgt gjennom de fire bindene.

De har gjort det før. Jeg stoler på dem.

Du drog på kaniner opp av hatten,
Eg stod å venta på elefanten
En handlingens mann

Igjen klarer ekteparet Garnier & Fléchais befolke landskapet med karakterer som handler av en tydelig overbevisning på godt eller vondt. Historien kan leses i lys av koronapandemien, som en kommentar til menneskets utbytting av naturen eller blott som en hyllest til barns fantasiverden hvor eventyrenes kraft gir styrke.

Sorg og savn, latter og glede. Livet har god plass innenfor permene i Bukkekriger-serien. For barn kan bøkenes verdige bearbeiding av følelser hjelpe dem på vei i å forstå eget følelsesregister også.

Denne anmelder er nok over middels interessert i kartverk, og setter derfor stor pris på forsatspapiret. Det har en tydelig progresjonen over fire bind i forhold til hvor handlingen finner sted. Det er med på å forsterke inntrykket av et levende middelaldersk samfunn, hvor en dagsreise eller to oppleves uovervinnelig, slik at nyheter rekker å bli myter fra ene enden av kartet til den andre.

– Med mindre, selvsagt, det kommer en dedikert flokk helter som tar seg frem mellom områdene – godt hjulpet av flaks, fantasi og krefter de ikke helt forstår, langt mindre er trygge til å temme.

Bukkekrigerne er et solid tegneserieverk som trygt kan gå i arv til fremtidige barnekull.

Du får min verden i balanse

Omtrent da tredje bindet i Bukkekriger-trilogien ble publisert slapp Garnier og Fléchais nyheten at de hadde kokt i sammen en episode til – en ordentlig finale på den lange reisen de unge krigerne har vært ute på. Forfatterne er for så vidt i godt selskap der. Douglas Adams’ hørespill og bok «På tommeltotten til Melkeveien» avstedkom vel først en trilogi og endte deretter opp som en hexalogi.

Oversetter Stéphanie de Miranda har også denne gangen levert en tekst som ligger godt i munnen på en høytleser. Jeg griper meg selv ofte i å simultantolke tekst mens jeg leser for barn – gjøre teksten mer mottakelig for målgruppen, men det slipper jeg i denne serien, ord og fraser er godt tilpasset den enkelte karakter og det muntlige preget i tegneserien.

Opp i luften. Høyt over hus og trær.

Solum Bokvennen har kommet i mål med Bukkekrigerne, og albumserien fortjener bli lest i filler. Henger man med helt til siste side har fortellingen kommet til en naturlig avrunding. Et kapittel lukkes, og et nytt åpner seg, og der skal våre helter få fred fra lesernes nysgjerrige blikk. Så sier i alle fall det store vide Internettet, ingen flere bøker er på beddingen.

Forlaget slipper flere tegneserier fremover. I februar er det duket for første bind av Høstånden, en serie om Ella og hennes katt Gustav, og i april kommer det en tegneserie for de minste om skikkelsene Bomle og Snuff.

Bukkekrigerne bok fire – Avgrunnen
Av Jonathan Garnier og Amélie Fléchais
Oversatt av Stéphanie de Miranda
104 sider
249 kr.
Solum Bokvennen

Les om de foregående bindene:
1. Neste generasjon
2. Trusselen
3. Den lange ferden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *