Det er vanskelig å tro at Børge Lund jobber heltid med å lage tegneserier. For etter nesten 15 år er seriens humor stadig like tett på kontor- og næringsliv, og rammer like perfekt nesten hver gang.
Jeg kan bare tenke meg at serieskaperen jobber intenst med research, en kombinasjon av hyppige konsultasjoner med venner og gamle kolleger, kombinert med regelmessig pløying av bransjetidsskrifter og nettsteder. Kort sagt, han jobber med saken, som også er tittelen på trettende boka..
For ordens skyld er segmentene fra «Jobber med saken» hentet fra (i presentert rekkefølge) Lunch # 8/19, 10/19, 2/19, 4/19, 3/19 og juleheftet 2017, etter at vårens «Du er mjuta» brøt med mønsteret for å samle alle kronona-relaterte striper.
Dermed får vi gjensyn med Kjell som studentveileder i en progressivt mer sofistikert gjennomgang av bedriftshumor på forskjellig nivå, mot den perfekte naturlige avslutning. Neste er et segment om kaffe, som begynner på kjent vis med en krangel mellom Kjell og Nico. Historien tar en søkt vending når Kjell nok en gang lurer en kollega som ikke burde latt seg lure fullt så lett, men fra dette enkle utgangspunktet driver Lund historien videre i uventede og frydefullt kompliserte vendinger (med årene er dette noe som serieskaperen har perfeksjonert).
Thorsens mellomlederstatus blir grundig analysert, Kjell blir mer positivt og energisk (om enn på en veldig Kjell måte selvsagt), Vanessas presentasjon blir stjålet, og Kjell finner den perfekte julegave til Nico…på en måte.
Vanessas historie, som ender med en total mindscrew, selv etter Lunch’ standarder, var egentlig ment som en påskekrim. Som høstens Lunch-bok bryter den dermed litt med redaksjonens vanligvis ganske omhyggelige utvelging av segmenter og plassering. Men jeg kan tenke meg hvorfor dette ble gjort. «Jobber med saken» er kanskje den boka som framfor alle setter søkelyset på Vanessas rolle i både serien og bedriften. Hun får i så måte en perfekt åpning svært tidlig i boka, når læreren roser datteren hennes i en foreldresamtale, og Vanessa sliter med å forstå enkle komplimenter som «blid og hyggelig»
Vanessa er kanskje seriens mest dobbeltsidige skikkelse, Hun kan være både utspekulert, rundsnakkende og manipulativ, men har beholdt trekk av storøyd idealisme, som hun holder i live ved å gå fullstendig opp i karrieren og bedriftskulturen. Selv optimisten Kalle er med tiden blitt ganske blasert, etter et jobbrelatert studium i «kynisme» på livets harde skoles videreutdanning, men Vanessas naturlige forsvarsverk av ambisiøs manipulasjon gjør henne paradoksalt nok i stand til å beholde optimismen.
Samtidig merker man seg at Linn, som vel begynte som en slags prototype på Vanessa, også har fått en mer framskutt rolle i denne boka. I ettertid fortoner Linn seg som den kvinnen Vanessa kan komme til å bli dersom strebing og bedriftskultur skulle slutte å fortone seg som meningsfulle verdier for henne: En halvgammel kyniker som har sluttet å to at hun kan forbedre noe, og bare flyter trassig med strømmen.
Det skjer kanskje den dagen hun begynner å tenke for mye over hva Thorsen sier:
På den måten utfyller de to alfa-damene hverandre, men også beta-damene Bodil og Gunn tar en noe mer aktiv rolle i denne samlingen, med visse avbrekk fra hypokondrihumoren. Med mindre enn ti ord plukker de fra hverandre illusjonene til en innovasjonsutvikler, og Bodil utnytter posisjonen sin til å straffe Nico hardt for sin estetiske arroganse. Det er til og med tilløp til rivalisering mellom de to resepsjonstene.
Det er ikke noen stille revolusjon – damene er like mye ofre for systemet og for hverandre som herrene – men en høylydt evolusjon som har bragt et variert utvalgt av genuint morsomme kvinneskikkelser til en serie som begynte som en mannsbastion.
Lunch, trettede bok – Jobber med saken
Av Børge Lund
Forord av forfatteren
192 sider
389 kr.
Strand Forlag
Les om de foregående bøkene i serien:
Du er mjuta
Sette meg på kopi
Har du to minutter?
Den mailen har ikke jeg fått
Kan vi ta det på mandag?
Du jobber, vi ordner resten
Ikke for å være negativ (gruppeanm.)