Når livet faller fra hverandre

I «Tarjei 13 år» prøver Anja Dahle Øverbye å beskrive barns opplevelse av skilsmisse. Det er sterkt, spennende og trist å lese en historie fullt av masse følelser.

Øverbye vant prisen for årets tegneserie for debutboken «Hundedager» i 2015 og i år har hun gitt ut en ny tegneseriebok, «Tarjei, 13 år».

Vi møter Tarjei, en gutt på 13 år med foreldre som er nyskilt, og en mor som har flyttet til den nye kjæresten Leif. Tarjei, sammen med broren sin Olav, må dele på å bo hos mor og far. Dette er ikke kjekt, spesielt for Tarjei, som ofte er lei seg og sint. Noen ganger ønsker han å være alene i trehytta i skogen

Han savner det gamle huset og tiden når familien på fire bodde sammen. Tarjei liker ikke Leif, og det blir småkonflikter mellom dem med mye følelser. Siden Tarjei må bo på to ulike steder og er i en uvant situasjon, glemmer han ting slik som gymbagen. Leif mener at det er ikke mor som må hente gymbagen, men Tarjei må gjøre det. Leif mener at faren til Tarjei må også følge med på når Tarjei har gym. Leif vil gjerne ha kosekveld med moren, noe Tarjei synes er kjempeflaut. Kanskje er også Tarjei forelsket i Aisha, en av vennene sine han går på epleslang med? For Tarjei, er det viktigste venner og gaming. Han er ofte med bestevennen sin, Sindre.

Masse følelser
Anja Dahle Øverbye har laget en tegneseriebok som er full av følelser, og som tar opp et viktig og aktuelt tema. Den viser hvor vanskelig det kan være for både foreldre og barn å skille seg. Tarjei mener at det er Leif sin feil at foreldrene er skilt. Han synes synd på faren sin og vil helst bo samme med ham og slippe å møte Leif. Men som boka også viser, er det heller ikke er enkelt å være stefar.

Faren til Tarjei derimot handler som en voksen mann. Han forklarer på en god måte at det er ikke Leif sin feil at de ble skilt og prøver å forklare at barn trenger både mor og far når Tarjei forteller at han ikke vil bo hos moren lenger.

Gutter som strever
Tegneserieskaperen prøver virkelig å inspirere andre foreldre til å samarbeide og snakke pent om hverandre. Den viser også hvor mye skilsmisse påvirker barn, at det er ikke enkelt å plutselig bo med nye mennesker man ikke kjenner så godt, og at gutter kan streve litt med følelser. Vi trenger sånne historier i en verden der gutter ofte fremstilles som tøffe, uten følelser. 

Svart-hvitt-tegningene virker kjedelige med første øyekast, men med en gang man begynner å lese, oppdager man at den er spennende og viser sterke følelser. Vi ser Tarjei trist, sint, men noen ganger forelsket for eksempel når han har hånden sin i håret til Aisha. Leserne forstår mye ved bare å se på ansiktsuttrykk og kroppsspråk. Omgivelsen presenteres også godt. Selv om boken ser bra ut slik, håper jeg at tegneserieskaperen bruker farger i fremtidige prosjekter.

Språk er lett å forstå, det er veldig enkelt å følge med historien og den har mange troverdige karakterer som inviterer til å fortsette å lese. Tegneserien passer for barn fra 10 år og oppover, men voksne kan også lære mye av den. «Tarjei 13 år» må være en av de beste bøkene om skilsmisse med barn involvert jeg har vært borti.

Tarjei, 13 år
Av Anja Dahle Øverbye
126 sider
350 kr. (veil.)
Det Norske Samlaget

Francine Mbanza Jensen er leder for Empo Flerkulturelt Ressurssenter i Kirkens Bymisjon i Bergen, og grunnleggeren av Unity Spark, en katalysator for gründere med flerkulturell bakgrunn. Hun har skapt tegneserien om den norsk-burundiske superhelten Kira.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *