Under ny ledelse

Endring er stikkordet for den femtende Lunch-samlingen. Men jo mer Lunch endrer seg, jo mer forblir serien den samme. Heldigvis.

«Endringsglede», som er navnet på samlingen, slår an tonen med en gang, og ikke bare i forordet. Vi åpner med en helside der Bodil for en gangs skyld har oppnådd yrkesstolthet når hun kunngjør for Gunnar at hun endelig forstår det nåværende systemet til punkt og prikke. Før Gunnar forteller henne at han har oppgradert bedriften til et nytt system. Deretter følger flere striper om endringsprosesser, inkludert en noe sprikende sekvens om digitaliseringsprosesser fra Lunch # 1/2020. Men den store nyheten er (eller var, i # 9/2020, som den aktuelle sekvensen var sakset fra) at status quo blir utfordret. Bache mister direktørstillingen, og inn kommer en person som vi først senere får vite at heter Birger.

Vår nye CEO….
I det aktuelle nummeret fikk vi to opplysninger som dessverre mangler i boka: En, firmaet er Baches familiebedrift, og to, Lund var kokett bevisst på å unngå å nevne den nye direktørens navn i det første segmentet. Det hadde vært oppklarende, men jeg ser selvsagt praktiske årsaker til at opplysninger mangler. Litt pussig er det likevel at Birger prøvde å innføre et kallenavn på seg selv – basert på hans egentlige navn – før vi fikk vite hva han heter.


Som en kan se av denne scenen er overgangen oppsummert allerede før Birger har gjort sin første opptreden. For Baches siste ønske som direktør blir oppfylt; Birger er like inkompetent, men mer moderne, uten at han tas mer alvorlig av den grunn. Forklaringene til moderne ledere er like mye bullshit som forklaringene til tradisjonelle ledere, men ettersom sjarmen her ligger i bullshiten, holder det lenge av wrappingen er ny. Lund bruker mye plass og kløkt å innarbeide Birger som en troverdig bifigur uten troverdige lederegenskaper; en leder som er så stolt over sine tomme ord og sine forsøk på å maskere sitt oppblåste ego som kameratslig oppførsel (særlig Linn blir utsatt for det sistnevnte, og hun er den ideelle motstander for ham).   


Bare å legge seg flat
Men før avgangen må Bache rydde opp i kaoset som han setter i gang ved å «legge seg flat» (# 8/20). Begrepet er så lett å vitse med at det allerede har inspirert til tittelen på en tidligere Lunch-bok. Eneste mulige problemet er at Børge Lund også allerede tidligere har laget den perfekte stripa om temaet: Den gangen presenterte Kjell Nico for et redskap som han hadde «oppfunnet» for å legge seg flat. Det var selvsagt bare en madrass. Kjell innrømte det, og…la seg flat. Dermed beviste han at han, i alle ifølge sin egen logikk, hadde rett helt fra begynnelsen. Kan Lund i det hele tatt toppe dette? Nei, men han kommer i alle fall litt i nærheten flere ganger, og vi ser fort hvilken potensielt rik kilde til humor fenomenet er. Når hele kontoret oppdager at det å legge seg flat innebærer å «ta ansvar» uten egentlig å måtte ta noe ansvar, utvikler det seg til en mani, og Thorsen sykemelder seg grunnet «floskelrelatert stress».  Segmentet blir bedre jo mer det eskalerer, samtidig som serieskaperen ror det prikkfritt i land til slutt.


Bokas øvrige markeringspunkter er sekvenser om lunsjordninger (# 2/20), kommunikasjonsvansker (# 4/21), flyplasser (# 1/19), og en av de bedre julehistoriene, om kjælegrisen som ikke ble ribbe likevel (julehefte 2018).  Satire over næringslivets sjargong og språk er et av Børge Lunds konsekvent aller sterkeste sider, og segmentet fra # 4/21 byr på en særs variert lek med ord (og utnytter også nykommeren Birger på best mulig måte, uten at det hele er nødt til å handle om han).  I det hele tatt så er høydepunktene spesielt synlige i «Endringsglede», men nivået på boka som helhet er høyt, selv for denne serien, noe som redaksjonen selvsagt også kan ta sin del av æren for.    

Å skrive anmeldelser er et felt fullt av floskelfeller, og jo mer positiv, desto flere og verre floskler. Men i dette tilfellet synes jeg at jeg kan tillatte meg en veldig bevisst floskel avslutningsvis: I «Endringsglede» er det bare å legge seg flat for den store variasjonen og treffsikkerheten i Børge Lunds komikk.  


Trond Sätre er 1. konsulent ved arkivverket og redaktør for Serienett

Lunch, femtende bok – Endringsglede
Av Børge Lund
Forord av forfatteren
192 sider
399 kr.
Strand Forlag


Les om de andre bøkene i serien:
Bare start møtet uten meg
Jobber med saken
Du er mjuta
Sette meg på kopi
Har du to minutter?
Den mailen har ikke jeg fått
Kan vi ta det på mandag?
Du jobber, vi ordner resten
Ikke for å være negativ (gruppeanm.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *