Dragenes bok

En etterlengtet oppfølger som fortsetter å sette fokus på mot, vennskap og samhold, ispedd enda flere drager og mer magi.

Ofte snakkes det om den vanskelige andreboka. Hvis bok nummer en begeistret leserne, kan det legge et stort press for hva som skal komme. Min oppfattelse er at premissene er annerledes når det kommer til fantasyhistorier. Forfatteren har helt sikkert kjent på presset, men personlig syns jeg andreboken ofte har en bedre flyt enn bok 1. Fordi universet allerede er kjent er friheten større, og behovet for en lengre introduksjon bortfaller. Så også i Dragens øye. I bind 2, «Angrepet», kastes vi bokstavelig rett inn i dragens hule, der Kha og Ranja som diskuterer forbannelsen til Ranja. En fordel er det derfor å lese disse bøkene i riktig rekkefølge.

Der Askealvene hadde en sentral rolle i den første boka, er dette boka om dragene. For som vi vet fra bok 1 forvandles Ranja til en drage så fort dagen gryr. Ranja har naturlig en stor rolle i fortellingen, men det kommer også flere drager inn i historien. Kha ender opp med å redde en liten drageunge fra en felle, og ungens far, Torlak lover å gjengjelde den gode gjerningen. Av Torlak lærer de at ekte drager kan hamskifte og kommunisere telepatisk. Begge deler er evner Ranja ikke har. Men hvor blir egentlig dragemagien hennes av om natten? Samtidig får vi et større innblikk i Ranjas forhold til broren Bjarki, som nå er dragedreper. Og vi følger Bjarki og Khas kusine Lyra i jakten på en helt spesiell rød drage.

Boka inneholder mye kjemping, og dertil mange skader og sår. Følelser står derfor sentralt i boka. Spesielt følelsen av fortvilelse. Fordi Bjarki også vet at ekte drager kan skrifte ham, tror han at Ranja er en drage som gir seg ut for å være søsteren hans. Ranja fortviler over forbannelsen sin og over at ikke broren kan godta henne. Men familie er ikke alltid bare den du fødes inn i. Og det er mye glede, trygghet og samhold i familie du velger deg selv. Familien som består av venner som du vet stiller opp for deg.

Som tidligere brukes farger og lys godt for å formidle stemningen i fortellingen. Vi får oppleve både soloppgang og solnedgang og nordlys. Effekten av det strie regnet som er bakteppet i den store kampscenen gjør det hele ekstra guffent, mens tilbake i den lune dragehulen der sårene pleies, føles det likevel ikke som om alt håp er ute. Varmen i samholdet lyser ut fra siden og leseren opplever å få være en del av gjengen. Handlingen er mye ryddigere denne gangen. Med færre avstikkere og forklaringer får historien en bedre helhetsfølelse. Og det føles som om boka ender altfor fort. Jeg merker at jeg vil være i dette universet så lenge jeg kan. Være sammen med dragene.

Andre bok om askealven Kha er en kul bok. Jeg syns den er kul fordi dragene får en så stor rolle. Og karakterene er lette å bli glad i. Boka forteller om en kamp ikke bare mellom det gode og det onde, men også det indre og det ytre, og mellom hvem du er og hvem verden forventer at du skal være. Samtidig formidler boken en stemning i illustrasjonene som fanger alt fra det skumle og uvisse til det håpefulle. Og handlingen driver oss videre fra side til side.

Jeg tror mange vil kunne kjenne seg igjen i fortellingen, og jeg håper den vil gi styrke til dem som trenger det. Om det er frykten for det ukjente, eller lengselen etter en fremtid som virker uoppnåelig du har kjent på. Eller kanskje du har skammet deg over den du er? For alle som har måttet lære seg å passe inn på nye steder og for alle som har følt på ensomhet. Vi tar med oss egne erfaringer inn i en bok og leser den med egne øyne og egne tolkninger. Og på den måten blir enhver leseopplevelse noe helt personlig.

Av alle tegneserie-bokseriene som er på markedet nå er Dragens øye den som gjør størst inntrykk på meg, og jeg vil benytte anledningen til å takke forfatter Cha Sandmæl for at hun vil dele kunsten sin med oss. Jeg er sikker på at det er mange flere enn meg som lar seg begeistre.


Dragens øye – Andre bok: Angrepet
Av Cha Sandmæl
144 sider
279 kr. (veil.)
Egmont

Les mer:
Hen er hen (intervju med Sandmæl)
Drows & Dragons (anm. av Dragens øye – Forrådt»)

1 tanke om “Dragenes bok

  1. Fin omtale av boka, og jeg er helt enig! Jeg likte andreboka enda bedre enn den første, og jeg gleder meg til neste 😀

    Vil bare nevne at forfatteren av boka bruker hen-pronomen, så det kan være en idé å reflektere dette i omtalen din? 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *