Ikke romantisk komedie lenger

Første bindet av «Forelska?» handlet mest om å sette opp seriens univers. Bind to, Kjærlighetssorg», handler om budskap, egentlig om å rekke ut en hånd til leseren.

«Kjærlighetssorg» fortsetter der første bind slutter, uten noe om og men. Vi går rett på sak. Gabrielle er ulykkelig og Lina er lykkelig, så lenge det varer. 

Jeg kalte første bindet av «Forelska?» for en rom-com. I andre bindet passer ikke denne benevnelsen lenger. Som tittelen «Kjærlighetssorg» tyder, på, tar historien en alvorlig vending. Ikke at det føles brått, tvert om er det en helt naturlig utvikling etter begivenhetene i forrige bok. Kontinuiteten er tett.

Adele er ikke så kald som hun gir seg ut for.

Tre alvorlige vendinger tar historien, egentlig. For det første har Lina fått seg kjæreste, Noah, men selv uten å ha sett på coveret eller å ha lest tittelen skjønner leseren at det er problemer i paradis allerede fra første stund. For det andre viser serien oss endelig at Gabrielle har problemer hjemme, etter tidligere bare å ha informert oss om dette i første bindet. Skildringen av foreldrenes krangling er kanskje overflatisk, men meningen er vise hvor vondt dette er for Gabrielle, og det får serieskaperne fram. For det tredje mister Adele mye av sin kyniske fasade når situasjonene vekker et slags storesøster-instinkt i henne, overfor Gabrielle og Lina. Også Adele har problemer hjemme. Det hjelper på empatien.

Sorg og sinne er gjennomgangstonene, men melankolien i BeKas historie er enda tydeligere i Mayas illustrasjoner. Selv i enkle streker er øynene og de dratte ansiktene sterke uttrykksmidler, og de høstlige bakgrunnsfargene er en perfekt staffasje.   

Et avgjørende øyeblikk for Lina

Historien har noen få komiske øyeblikk, stort sett av det veldig lette slaget. Imidlertid er det en scene hvor komedien brukes med tyngde. Når Charlie prøver å ta Noah i forsvar, ender hun uforvarende med å tilrettelegge for noe som føles både kleint og veldig godt samtidig. Alt i alt er det kanskje seriens beste scene så langt. Scenen gir også en meningsfylt oppgave til bifiguren Charlie ved å utnytte og spille på personligheten hennes; hun elsker å sladre, men har ikke alltid gode nok sosiale antenner til å forstå hvordan det blir mottatt.  

Første bindet handlet, sett i ettertid, mest om å sette opp seriens univers. Bind to handler om budskap, egentlig om å rekke ut en hånd til leseren. Du trenger ikke å kjenne deg igjen i problemene (i alle fall ikke alle) for å verdsette empatien i historien, men det er som om serieskaperne prøver å si til oss på en tilnærmet direkte måte: Du er ikke alene. 

Alt tyder på at «Forelska?» fortsetter, men bind en og to utgjør nå en svært fin og fullendt historie om sorg og trøst


Forelska? (2) – Kjærlighetssorg
Skrevet av BeKa, tegnet av Maya
Oversatt av Cecilie Weiss-Andersen
104 sider
299 kr. (veil.)
Fontini Forlag

Les også:
Kjærlighet innen rimelighetens grenser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *