Dette gleder vi oss til

Her er noen av høydepunktene blant nye, norske tegneserieutgivelser det kommende halvåret.

Trenden i tegneserienorge er klar: Færre utgivelser finner veien til tradisjonell distribusjon gjennom dagligvareforretninger og kiosker, og det er spesialbutikker for tegneserier, bokhandlere og nettbutikker som er de viktigste salgskanalene for mange titler. Det handler også om tegneseriens klassereise, der forlagene heller utgir tegneserier som bøker fremfor som tegneseriehefter.

Den svenske tegneserieskaperen Mats Jonsson har sett nærmere på seg selv og sin familie i «Da vi var samer». Tegneserien er kritikerrost i Sverige, og den har et blikk på hvordan identitet kan feies under teppet. Det blir viktig for Jonsson å se nærmere på sin samiske bakgrunn, og det gjør han i denne selvbiografiske tegneserieboken som kommer i salg i løpet av januar. Utgiver er Gyldendal forlag.

Anja Dahle Øverbye har utgitt flere lesverdige tegneseriebøker og fanziner. Med «Tarjei, 13 år» har hun en oppvekstskildring på gang, som kommer denne måneden fra Samlaget. Hun snakket litt om utgivelsen på bokmessen i Warszawa i mai 2022:

Den handler om en gutt på tretten år. Foreldrene har skilt seg og mor har flyttet inn til en annen mann. Han trenger stabilitet og føler at mor har sviktet familien. Det handler om å være tretten år og fundamentet forsvinner. Det er det som ligger under historiene mine: Å kjenne seg alene og føle seg ensom i ulike situasjoner, fortalte hun den gangen til et polsk publikum.

Den italienske tegneserieskaperen Igort ble endelig utgitt på norsk i fjor med «De ukrainske notatbøkene» på Pax Forlag. Boken er en del av en duologi, der også «De russiske notatbøkene» inngår. Dette bindet kommer i salg i februar fra samme forlag, og det tar for seg krigene i Tsjetsjenia og skjebnen til den russiske journalisten Anna Politkovskaja. Igort byr på en sterk fortelling som sier mye om dagens Russland.

John Jamtli arbeider videre med sakprosategneserier fra andre verdenskrig i sin «Sabotør»-serie. Den bergensbaserte tegneserieskaperen velger denne gangen å se nærmere på tungtvannaksjonen, kanskje den meste kjente krigshistorien som han til nå har fortalt under Sabotør-vignetten. Tegneserieboken er ute i februar fra Strand forlag. Omtrent samtidig byr samme forlag på en samlebok med ungdomstegneserien «Nagel» av Sigbjørn Lilleeng.

Egmont fortsetter sin satsing på nye, norske fantasytegneserier. «Dragens Øye» bok tre er ute nå, og i mars er det storinrykk med nye bind av «Arkin» av H. L. Phoenix, Victor Nordahls «Ville poter», Helen Kaldheims «Mørkalven», «Oppfinneren» av Lars Henrik Eriksen og «Sidequest» av David Skaufjord og Trine Lise Normann. Egmont har også en ny tittel klar i dette segmentet. Den heter «EdelMot» og er forfattet av Victor Sotberg med tegninger av Odin helgheim fra «Ragnarok».  

Som mannen bak tegneserien «Sandman», har Neil Gaiman for lengst skapt et navn for seg selv som en viktig tegneserieforfatter. Outland forlag skal i juni gi ut Gaimans bearbeidelse av vikingtidens gudetro med første bind av «Neil Gaimans norrøne guder». Der samarbeider han med dyktige tegnere som for eksempel P. Craig Russell.

To utgivelser som det har vært store forventninger til, har hatt utsettelser. Det betyr at det er i år vi endelig får se «Jeg elsker alle» av Karstein Volle og «En udugelig mann» av Yoshiharu Tsuge. Tsuge er en av Japans viktigste tegneserieskapere, og det er en begivenhet at vi endelig får en av tegneseriene hans i norsk språkdrakt fra No Comprendo Press. Überpress i Bergen står for utgivelsen til Karstein Volle, og etter standarden han har satt for seg selv med utgivelser som «Likbilen» (med Knut Nærum) og den selvbiografiske «Pandemiske tanker» er «Jeg elsker alle» noe som lover veldig bra.

Øyvind Torseter har hatt internasjonal suksess med sine forunderlige fortellinger om hverdagshelten Mulegutten. Den sjette boka med denne figuren heter «Dronefangeren»,, og kommer på Cappelen Damm i mai.

Den prisvinnende New York Times-bestselgeren «Stjerner i mørke» av Omar Mohamed og Victoria Jamieson fra Strand Forlag, i norsk oversettelse av Therese G. Eide, er utsatt fra sommeren til høsten. Til gjengjeld kan man sikkert regne med litt fanfare og oppmerksomhet for «Blø for drakta» fotballproffen Noor H. Eckhoffs første bok med humoristiske fotballserier, når denne blir lansert i av Strand i juni

Denne arikkelen sto på trykk i Sydvesten 12. januar 2023, men teksten har blitt utvidet og bearbeidet for Serienett.

Øverst: fra forsiden på «En udugelig mann» av Yoshiharu Tsuge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *